Hlavní obsah

Nejstarší žena Česka přišla volit osobně a vsadila na Miloše Zemana

Právo, miv
Prušánky

Přenosná volební urna domů? Kdepak, nejstarší obyvatelka Česka Juliana Vašíčková z Prušánek na Hodonínsku si volby vychutnává. Žena, která nedávno oslavila 107. narozeniny, vyrazila v sobotu dopoledne volit pěkně do volební místnosti.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Nejstarší obyvatelka země Juliana Vašíčková si volby nenechala ujít.

Článek

„Co si pamatuji, nevynechala maminka žádné volby, jedině snad když byla nemocná, ale jinak si to užívá,“ řekla dcera nejstarší obyvatelky České republiky Dagmar Lysá.

Také v sobotu ráno stála již před dohodnutým časem u vrat domu a čekala na auto, které ji vezlo do volební místnosti. Svého volebního favorita měla dávno vybraného. I když jej dříve příliš nemusela, očarovalo ji letos na počátku jara setkání s Milošem Zemanem, který při toulkách po jihu Moravy neopomněl navštívit i nejstarší ženu. „Byl to šok, pro mě i pro maminku, když najednou zastavil před domovními vraty ten jeho autobus a z něj vystoupil Zeman s obrovskou kyticí. Setkání na maminku zapůsobilo,“ dodala.

Aby se všichni lidé měli dobře

„Tož, koho jsem volila? To sa neříká,“ reagovala na otázka Juliana Vašíčková. Nakonec ale prozradila. "Teho s tú obrovsků kyticů přeca. Zemana sem volila,“ řekla. Setkání se Zemanem zapůsobilo na ženu i na šéfa SPOZ. Když totiž zjistil, že se s nejstarší ženou shodnou na vztahu k dobře prorostlému bůčku a dalším pochoutkám z masa, konstatoval, že také on má šanci na dlouhověkost.

Nejstarší ženu si v Prušánkách hýčkají. „Je to naše celebrita. Tolik lidí snad letos při volbách nejelo ani fotit Klause, jako paní Vašíčkovou,“ shodli se členové volební komise, když pro zástup médií neměli šanci si udělat ani slušný záběr do místního zpravodaje.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Paní Vašíčková si vybrala Miloše Zemana.

V dobré náladě odpověděla stařenka i na otázku, co by dělala, kdyby ona sama měla být poslancem. „Co bych udělala? Já bych udělala, aby se všichni lidé měli dobře,“ řekla.

Sama je ovšem spokojená. Po dlouhém životě, v němž pamatuje dva císaře a deset prezidentů, tvrdí, že se nikdy neměla tak, jako se má dnes. Její život totiž nebyl snadný, protloukala se, jak to jen šlo. A když se prý za první republiky zmohla na to, aby odkoupila obchod, v němž původně prodávala, netušila, co se stane po druhé světové válce. Výsledek jejího úsilí pohltila síť obchodů Jednota a z poctivé živnostnice byla rázem členka a zaměstnankyně družstva. Domek, v němž dodnes žije, pak stojí v místě její někdejší prodejny.

Stařenka je obdařena dobrým zdravím i myslí. A také smyslem pro humor, se kterým hovoří o osudu. Prý už žije na přesčas a dalších narozenin se nedožije. To ovšem říká již několik let, a tak i příbuzní věří, že se tak nestane. „Má dost rozumu, aby s námi mohla být klidně do stodvacátých narozenin,“ říká její zeť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám