Hlavní obsah

Voleb by se mohlo zúčastnit 62 procent lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovní volby finišují a podle prvních odhadů společnosti CS&C pro ČT by se volební účast měla pohybovat kolem 62 procent. Statistická chyba je dvě procenta. Lidé ve volebních komisích tvrdí, že občané mají o letošní volby zájem.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Policistka hlídá vstup do volební místnosti ve Vyšší odborné škole v Palackého ulici v Ostravě-Přívozu.

Článek

V hlavním městě účast v pátek na mnoha místech atakovala padesátiprocentní hranici, naproti tomu dnes chodí méně lidí. Ve většině městských částí přišlo mezi 50 až 60 procenty voličů. "Dneska už je to volnější," řekl Tomáš Smrček z úřadu Prahy 4. Ve většině volebních okrsků je účast podobná, výjimku hlásí z Pražského hradu, kde odvolilo 68 procent voličů. Padesát procent přesáhla dopoledne účast i ve středních Čechách.

Na tom, že je účast vyšší než při předchozích volbách, se shodují i v Karlovarském kraji, dopoledne tam byla mezi 40 až 50 procenty. Některé menší obce ale udávají okolo 60 procent. Kolem 50 procent se pohybuje účast na jihu Čech. Výjimečnou účast mají tradičně v nejmenším volebním okrsku v Milčicích na Strakonicku, kde odvolili už tři čtvrtiny lidí.

Okolo 50 procent voličů přišlo k volbám i v Moravskoslezském kraji, odhadla mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková. Na Vysočině hlásily volební komise účast mezi 40 až 60 procenty. "Dnes je větší převaha voličů mladší generace," řekl předseda komise v okrsku v Žižkově ulici v Jihlavě.

Sobotní část voleb potrvá do 14. hodiny, kdy se volební místnosti uzavřou. Ještě předtím však jsou volební komisaři povinni umožnit hlasování voličům, kteří se právě nacházejí v místnosti či před ní. Poté prohlásí předseda komise hlasování za ukončené.

První výsledky budou již odpoledne

Podle odhadů by mohla být většina hlasovacích lístku sečtena už v pozdních večerních hodinách, sčítání však začne bezprostředně po ukončení hlasování po 14. hodině. Všechny údaje budou postoupeny Českému statistickému úřadu.

Výsledky hlasování voličů budou zveřejňovány průběžně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám