Hlavní obsah

Z VV chtějí udělat odnož pražského byznysu, varuje vyškrtnutý kandidát

• Aktualizováno
Právo, Novinky, dan, vm

Vedení Věcí veřejných (VV) vyškrtlo na poslední chvíli před volbami dva kandidáty, kteří měli šanci dostat se do Sněmovny. Jedná se o Danielu Göttelovou a Josefa Horvátha. Právě Horváth poté médiím zaslal ostré prohlášení kritizující praktiky ve straně. Podle svých slov čelil snahám učinit z Věcí veřejných regionální odnož pražských podnikatelských zájmů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

Horváth v prohlášení sděluje, že byl vyškrtnut kvůli tomu, že kritizoval podnikatelské praktiky strany.

"Dával jsem totiž opakovaně najevo nesouhlas s některými praktikami uvnitř Věcí veřejných, kdy především s narůstajícími preferencemi se zvýšila aktivita některých lidí z Prahy v čele s pány Dobešem a Bártou," uvádí Horváth.

Josef Dobeš je místopředsedu strany a Vít Bárta je volební manažer a šéf bezpečnostní agentury ABL.

Horváth bude VV žalovat

"Ti se právě s rostoucími preferencemi a rozšiřováním možného počtu kandidátů, kteří by se mohli dostat za Věci veřejné do Poslanecké sněmovny, začali chovat vůči lidem z krajů jako ke svým zaměstnancům," dodává.

Jako člověk, který je v politice především z důvodu ochrany sociálně slabých a také národnostních menšin, jsem také čelil permanentním snahám učinit z Věcí veřejných regionální odnož pražských podnikatelských zájmů, a rezignovat tak na samostatnou politiku se sociálním rozměrem

Horváth byl doposud trojka kandidátky Věcí veřejných ve volbách do Sněmovny v Ústeckém kraji. Ve středu odpoledne Právu sdělil, že bude stranu žalovat. "Nainvestoval jse do ní milión kurun. Když se dostali nahoru, tak mě odkopli," řekl Horváth.

Podle něj je trvář předsedy Radka Johna jen zneužívána, stranu ve skutečnosti ovládají Dobeš s Bártou.

Vyzval k podpoře ČSSD

"Jako člověk, který je v politice především z důvodu ochrany sociálně slabých a také národnostních menšin, jsem také čelil permanentním snahám učinit z Věcí veřejných regionální odnož pražských podnikatelských zájmů, a rezignovat tak na samostatnou politiku se sociálním rozměrem," píše Horváth.

Horváth v textu vyzval, aby potenciální voliči nyní dali raději hlas ČSSD. "S ohledem na to, že je pravděpodobné, že by v případě možnosti Věci veřejné ustavily koalici s ODS a TOP 09, která představuje ohrožení zájmu normálních lidí a zaměstnanců, a která by musela nutně rezignovat na boj s korupcí, vyzývám voliče, aby na základě posledních skandálních událostí zvážili volbu Věcí veřejných a podpořili ve volbách ČSSD," píše Horváth.

Horváth vylepoval černé plakáty, tvrdí VV

John ve středu vysvětlil vyškrtnutí Horvátha tím, že dlouhodobě po kraji vylepoval nelegálně plakáty VV. „Černý výlep nás poškozuje. My jsme ho na to upozorňovali, ale nedal si říci,“ podotkl John.

Göttelová nechtěla podepsat vázací smlouvu

Strana také vyloučila černošickou zastupitelkou Danielou Göttelovou, která byla čtyřkou na středočeské kandidátce. Nechtěla totiž podepsat vázací smlouvu s Věcmi veřejnými.

K vyloučení Göttelové se vyjadřuje také vyškrtnutý Horváth. "Fakt, že důvodem mého vyškrtnutí z kandidátky je právě kritika podnikatelských praktik v politice, potvrzuje i vyškrtnutí Daniely Göttelové, která odmítala protiústavní vázací akt," píše Horváth v prohlášení..

Smlouvu museli podepsat všichni kandidáti a zavazovali se v ní, že pokud by ve Sněmovně nehlasovali podle rozhodnutí vedení strany či chtěli přejít do jiné strany, zaplatí VV až sedm miliónů korun či se vzdají mandátu. „Byla na kandidátce jako nezávislá a nechtělo se jí jakkoli vázat,“ uvedl John.

Vyškrtnutá kandidátka nechce být jako ovce

Göttelová v reakci na rozhodnutí strany Novinkám sdělila, že jí "nečiní problém zavázat se k povinné účasti na schůzích Sněmovny". "Co mi problém činí, je požadavek, aby poslanec hlasoval tak, jak rozhodne vedení strany. To je podle mého názoru protiústavní a hloupé. To by se pak ve Sněmovně mohly scházet pouze špičky stran a ušetřili bychom spoustu peněz. Poslanci přece nejsou ovce," doplnila.

Připomněla také, že poslanci skládají slib vykonávat mandát dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. "Pro mě slova jako čest, svědomí, zákony prázdná nejsou a já nemohu podepsat smlouvu, která by mě mohla v extrémním případě nutit hlasovat v rozporu s mojí ctí, svědomím a zákony této země," uvedla s  tím, že "použít jako donucovací prostředek několikamiliónovou sankci jí připadá nemravné."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám