Hlavní obsah

Na Moravě přibývá sesuvů, jsou jich desítky

• Aktualizováno

Počet sesuvů, které se na Moravě a ve Slezsku objevily po povodních z minulého týdne, nadále roste. Aktuálně je jich více než 65, přičemž ještě na začátku týdne jich bylo 'pouze' kolem 30. Nové sesuvy zatím neohrožují obydlí.

Článek

Nově sesuvy zaznamenaly například Staré Hamry na Frýdecko-Místecku, Horní Bludovice a Těrlicko na Karvinsku i ostravské Radvanice, kde se objevily první trhliny nedaleko hřbitova. Sesuv by tam mohl ohrozit také jeden rodinný dům.

Nově sesuvy zaznamenaly například Staré Hamry na Frýdecko-Místecku, Horní Bludovice a Těrlicko na Karvinsku i ostravské Radvanice, kde se objevily první trhliny nedaleko hřbitova. Sesuv by tam mohl ohrozit také jeden rodinný dům.

Nejčastěji se půda sesouvá právě na Frýdecko-Místecku a Karvinsku. Celkem ohrozila či ohrožuje přes 35 objektů a více než 40 lidí, přičemž téměř polovina z nich musela být evakuována. Nejvíce lidí muselo opustit domovy v Dolních Domaslavicích na Frýdecko-Místecku. Podle starosty Pavla Postůvky je už zřejmé, že se tam jeden ze tří domů nepodaří zachránit.

Sune se plocha 40 hektarů

Nejrozsáhlejší sesuv v kraji, na zalesněném svahu Gírová na Jablunkovsku, se už zpomalil. Zasahuje území o rozloze 40 hektarů, na němž znehodnotil na 3000 metrů krychlových dřeva. Uvedl to řekl krajský ředitel Lesů ČR Jiří Silvestr.

Prší dál, hladiny ale nestoupají

Podle mluvčího Povodí Odry Čestmíra Vlčka by na pokles hladin toků neměly mít zásadní vliv ani přeháňky a bouřky očekávané do konce týdne, i kdyby byly vydatné. Průtok by mohly zvýšit hlavně v menších tocích, ale jen místy a přechodně.

Ve 13 obcích a jejich okolí, kde byl vyhlášen stav nebezpečí do 17. června, kraj připravuje sčítání povodňových škod. Podle prvotních odhadů kraje by se škody mohly pohybovat kolem 1,5 miliardy korun.

Povodně v kraji zasáhly celkem 210 kilometrů čtverečních. Povodeň přímo ohrozila 2145 lidí, jedna žena zemřela. Některé silnice nebo jejich úseky zůstávají ještě uzavřené. Mezi nimi je i poškozený most v Kunčičkách u Bašky, o jehož případné demolici se rozhodne příští týden.

Na Zlínsku trvá stav nebezpečí

Na Zlínsku největší nebezpečí hrozí v obci Lidečko nad vodovodním přivaděčem. Jde o starý sesuv oživený při povodních v roce 1997 a 2006, uvedl mluvčí Zlínského kraje Milan Plesar.

Přivaděč v Lidečku zásobuje pitnou vodou desítky tisíc obyvatel na Hornolidečsku, Valašskokloboucku a Slavičínsku. V případě, že se masa hlíny rozjede, vodovod bude přerušen. Starosta Lidečka Vojtěch Ryza již dříve řekl, že na problém obec již několik let upozorňuje Zlínský kraj i stát.

V kraji zatím evidují 15 sesuvů půdy. Stav nebezpečí tak trvá v šesti ze 13 obcí s rozšířenou působností, tedy ve zhruba polovině kraje, od minulého úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám