Hlavní obsah

Pomůže počasí při volbách levici nebo pravici?

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pátek a sobotu, kdy budou volby, meteorologové předpovídají proměnlivé počasí s občasným deštěm a odpoledními teplotami mezi 15 až 19 stupni Celsia. Počasí přitom může ovlivnit účast voličů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Traduje se, že nižší účast může pomoci levici, která má přelétavější voliče. Déšť a pokles teplot by však některé lidi mohly odradit od výletů a cest na chaty.

Dagmar Honsová z pražského Meteopressu Právu sdělila, že podle statistik, pokud volby připadnou na slunečný a teplý víkend, účast na nich je až o čtyři procenta nižší. „Statistika vychází z voleb v letech 1990 až 2006. Lidé se raději hned z práce vypraví na chalupu a do přírody než k volebním urnám,“ řekla meteoroložka.

„Ještě předtím k nám ale pronikne studená fronta, která výrazně ovlivní počasí v celém tomto týdnu. V pondělí jsme měli nejtepleji, v úterý mají doznívat bouřky a silný vítr, spadnout může až 30 mm srážek, tedy 30 l vody na metr čtvereční,“ upřesnila předpověď na nejbližší dny Honsová. Dodala, že v přívalových deštích mohou malé vodní toky prudce stoupnout a níže položená místa i vytopit.

Ve středu a ve čtvrtek má být zataženo, občas déšť a bouřky, ranní teploty 4 až 12, odpolední 14 až 19 stupňů.

Jak bylo na volby?
2002 – při červnových volbách první den vystoupila teplota na 24 a druhý den voleb na jižní Moravě měli až 30 stupňů, jinde 26.
2006 – při červnových volbách k nám proniklo studené severozápadní proudění a odpoledne bylo maximálně 14 až 18 stupňů. Občas zapršelo.
2010 – při květnových volbách by mělo být oblačno, na většině území přeháňky nebo bouřky a odpolední teploty 15 až 19 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám