Hlavní obsah

Negativní inzerce ODS ukazuje na velkou koalici, tvrdí Kalousek

Právo, Jiří Vavroň

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek odmítl v pondělí na brífinku spekulace, že by jeho strana měla dohodu o předvolební spolupráci a označil to za "mýtus" a "pitomost". Podle něj negativní inzerce ze strany ODS sleduje jediný cíl, a to vytvoření velké koalice.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, vlevo lídr strany Karel Schwarzenberg

Článek

Podle analytiků útočná kampaň ODS má několik reálných zdrojů. Jedním z nich je i údajná dohoda o předvolební koalici ODS a vznikající TOP 09 z jara loňského roku.

„Je to mýtus, pitomost, dohoda nikdy nebyla,“ říká Kalousek. „Je ale pravdou, že při úvahách o vzniku TOP 09 jsem s tehdejším šéfem ODS Mirkem Topolánkem hovořil o možnosti povolební koalice,“ dodává první místopředseda TOP 09.

Topolánek však s myšlenkou narazil u širšího vedení ODS a potencionální možnost předvolební koalice skončila. Myšlenka o nějaké dohodě však v části ODS žije dál.

"S ČSSD do koalice nepůjdeme"

Koalici s ČSSD ale neuzavřeme, zdůraznil Miroslav Kalousek. Koalici s ČSSD odmítl i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Bude-li pověřen sestavením vlády lídr ČSSD, my žádnou dohodu neuzavřeme. Dokud bude určující osobou Jiří Paroubek, tak to nemá smysl," zdůraznil Schwarzenberg.

Pokud Paroubek nabídne jednání po letošních volbách, zástupci TOP 09 se ho podle Schwarzenberga i Kalouska zúčastní. "Proboha, proč bychom si s ním nedali kafe,“ řekl Kalousek. Ale dohoda s ČSSD se současným vedením a v případě, že by se nepřihlásila k razantnímu snižování rozpočtových výdajů, není podle špiček TOP 09 možná.

Myšlenka předvolební koalice pravicových stran je ale Kalouskovi i přes dosavadní neúspěchy blízká. Pokoušel se o ni už v roce 2003, kdy o tom vyjednával s Topolánkem. Tehdy myšlenku odmítli lidovci, které Kalousek vedl.

Přeběhlictví je prý nepravděpodobné

Schwarzenberg odmítl spekulace, že by se zvýšil koaliční potenciál ČSSD, kdyby v čele vlády soc. dem. nemusel být Paroubek, výměnou za slib, že se stane prezidentem.

Takové úvahy jsou nemorální, předem zavázat poslance nějakou dohodou, řekl předseda TOP 09.

Podle Kalouska je nepravděpodobné, že by se v řadách poslanců TOP 09 objevil přeběhlík. Lidé, kteří jsou na kandidátkách, se tam ocitli v době, kdy nebylo jasné, že překročíme pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny, podotkl Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám