Hlavní obsah

Voda na dolním toku Moravy klesá, druhý stupeň má už jen Lanžhot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hladina Moravy ve Strážnici na Hodonínsku klesla v sobotu odpoledne na úroveň prvního povodňového stupně. Pod hranici 5,5 metru klesla o tři centimetry. Vyplývá to z dat na internetových stránkách Povodí Moravy. Poslední lokalitou na Moravě, kde platí druhý stupeň, je stále Lanžhot na Břeclavsku. Na zbytku povodí jsou maximálně první povodňové stupně.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiči u Hodonína stavěli protipovodňové hráze.

Článek

Hladina klesá také v Lanžhotě, od rána ale jen o několik centimetrů. Aby mohl být vyhlášen první stupeň, musela by hladina klesnout ještě o půl metru. Na klesající hladinu dolního toku Moravy mezi Hodonínem a Lanžhotem mělo vliv podle mluvčí Povodí Moravy Evy Grodové i to, že vodohospodáři začali vodu odvádět do poldru Soutok-Pohansko na Břeclavsku.

Jakmile voda začne z krajiny odtékat, budou vodohospodáři společně s hasiči rušit a demontovat protipovodňová opatření. Například v Moravském Písku na Hodonínsku a v Lanžhotě instalovali mobilní hráz.

Skařinskou hráz v Hodoníně pokryli desetitisíci metrů geotextilie a tisíci pytlů s pískem, aby se nepromáčela a nezačala vodu propouštět. Zátěž bude třeba odstranit, aby nezničila travní drn ležící pod ní.

Kraj také začne shromažďovat informace o záplavových škodách, které zatím nebyly vyčísleny. Nejvyšší asi budou v Rohatci na Hodonínsku, kde se voda dostala průsaky do několika domů, zničila zahradní chatky a dětské hřiště. Ve srovnání s povodněmi v některých jiných krajích přesto budou škody velmi malé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám