Hlavní obsah

V oblastech postižených povodněmi začala pomáhat armáda

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Do Moravskoslezského kraje dorazila v sobotu ráno první stovka vojáků, kteří budou pomáhat odstraňovat následky povodně z počátku tohoto týdne. Vojáci z útvaru v Přáslavicích v sobotu v devět hodin nastoupili v Karviné.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Odklízení následků povodní v Troubkách

Článek

„Dnes budou čistit naplaveniny pod mosty, především pilíře. Začínají na mostě na silnici do Ostravy,“ informovala mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová.

Ministr vnitra Martin Pecina začátkem týdne slíbil hejtmanovi Moravskoslezského kraje vyčlenění 500 vojáků na pomoc při odstraňování povodňových škod. Další vojáci by měli do regionu dorazit až v průběhu příštího týdne.

„V tuto chvíli krizové štáby a starostové obcí specifikují počty vojáků, které budou v následujících dnech potřebovat. My jsme nechěli, aby tady najelo všech 500 vojáků najednou, protože v tuto chvíli by to nebylo možné ještě organizačně zvládnout,“ řekl mluvčí hasičů Petr Faster. To, že další vojáci do regionu dorazí až příští týden, potvrdila i mluvčí hejtmanství Šárka Vlčková.

V Moravskoslezském kraji hladiny řek po povodni už na všech místech klesly a v sobotu ráno již nikde neplatil nejvyšší, tedy třetí stupeň povodňové aktivity. V regionu tak jsou v plném proudu úklidové práce.

Do areálu karvinských technických služeb v sobotu ráno dorazily dva kamióny materiální pomoci z Olomouce, které přivezly úklidové a ochranné prostředky.

Naplavená laguna vody z levého břehu Olše o hloubce asi 1,5 metru, která vznikla v Darkově, už podle karvinské mluvčí Swiderové zmizela. „V Darkově už máme jen větší kaluže. Hasiči v Darkově nasadili čerpadlo s kapacitou 1500 litrů za sekundu. Stále odčerpávají i vodu přetékající z tzv. Darkovského moře, která bohužel nestačí potok Mlýnka brát,“ dodala Swiderová.

V Bohumíně je zaplaven vojenský bunkr

V některých lokalitách však i nadále zůstává několik zatopených objektů. Ničivá povodeň neušetřila ani kulturní památku, pěchotní srub MO-S5 v Bohumíně, který se nachází v těsném sousedství dálnice. Voda zaplavila bunkr prakticky až do strop, proto bude památka až do odvolání pro veřejnost uzavřena.

Region po povodni trápí také sesuvy půdy. Jejich počet už přesáhl dvacítku.

Reklama

Související články

V Rohatci usilovně vypouští povodňovou lagunu

Pokles hladin Moravy v obou měřících místech Jihomoravského kraje ve Strážnici na Hodonínsku a v Lanžhotě na Břeclavsku je dobrou zprávou pro obyvatele i členy...

Výběr článků

Načítám