Hlavní obsah

Protikorupční organizace se ohradila proti vtahování do volební kampaně

Právo, ada, nig

Nevládní protikorupční organizace Transparency International se ve čtvrtek ostře ohradila proti tomu, že ji Věci veřejné a ODS vtáhly do své předvolební kampaně a využívají její jméno.

Foto: Novinky

Transparency se snaží upozorňovat na problémy korupce

Článek

„V rámci vyostřené volební kampaně čelí Transparency International – Česká republika (TIC) pokusům o vtažení do kampaně a využití svého jména. Zaznamenali jsme to v několika případech, proti kterým se důrazně ohrazujeme,“ uvedli její zástupci v písemném prohlášení zaslaném Právu.

Představitelé organizace tvrdí, že Transparency International bude vždy bránit svou pověst nezávislé a nestranné instituce a bude se ohrazovat proti snahám politiků si její práci přivlastnit.

„Primárním smyslem naší práce je vytrvalý boj proti korupci a prosazování veřejného zájmu,“ uvádí v prohlášení TIC s tím, že v tomto směru jsou ochotni spolupracovat se všemi, kteří chtějí omezit korupci a přispět k větší transparentnosti veřejné správy.

Strany se jménem organizace rády zaštiťují

A čím dvě politické strany vyvolaly tak ostrou reakci protikorupční organizace? Podle Stanislava Beránka se Johnovy Věci veřejné ve svých inzerátech chlubí jakousi exkluzivní spoluprací s TIC. „Má to budit dojem, jako bychom připravovali na základě nějaké smlouvy protikorupční program Věcí veřejných, což není pravda,“ řekl Právu Beránek.

Dodal, že pokud se na TIC někdo obrátí, tak samozřejmě odpoví, některé zákony, jako třeba o střetu zájmů jsou ochotni i připomínkovat, ale v žádném případě neuzavírají žádné dohody s politickými stranami.

Posledním případem využití jména protikorupční organizace v předvolební kampani prý také byla podle Beránka tisková konference ODS k protikorupční problematice. Té se účastnila i Adriana Krnáčová, která s Transparency International nemá již více než dva roky nic společného, avšak její bývalé angažmá se při jejím představování prý hodilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám