Hlavní obsah

Jih Moravy má nejhorší nápor vody za sebou

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hladina rozvodněné řeky Moravy ve Strážnici na Hodonínsku po středeční kulminaci klesá, Lanžhot má sice nejvyšší průtok Moravy ještě před sebou, ale ani tam by už řeka neměla napáchat výraznější škody. Jihomoravský hejtman Michal Hašek proto nebude v kraji vyhlašovat stav nebezpečí. Moravě na jejím dolním navíc výrazně odlehčí otevření stavidel do suchého poldru v Polesí Soutok, jak po jednání povodňové komise potvrdil hejtman Hašek.

Článek

Ve čtvrtek dopoledne dosahovala hladina Moravy ve Strážnici k 681 centimetrům, což znamená, že se od středečního večera snížila o bezmála 20 centimetrů. Tehdejší průtok představoval čtyřiceti až padesátiletou vodu. Strážnice a Lanžhot jsou poslední dvě místa, na nichž se na řece Moravě stále drží třetí, nejvyšší povodňový stupeň - ohrožení.

Napouštění poldru začalo uvolněním stavidel v Moravské Nové Vsi a Týnci. Podle vodohospodářů zatím nelze přesně říci, do jaké míry bude využita jeho kapacita, nicméně odtokem se výrazně odlehčí například Skařinské hrázi v Hodoníně. V úseku 500 metrů ji museli v uplynulých dnech 2500 pytli s pískem zpevnit hasiči. Po snížení průtoku musí být pytle a geotextilie pod nimi zase rychle odstraněny, aby nebyl zničen travní drn, který celou hráz nyní pokrývá.

„Do týdne bychom měli mít na stole technický návrh toho, jak tuto hráz natrvalo zpevnit tak, aby při dalších povodních pytlování nebylo nutné,“ uvedl Hašek. Dokument následně předá ministerstvu zemědělství, po němž bude žádat finance na projekt.

I přes nejrůznější varování se už našli tací, kteří se rozhodli na rozlité Moravě vyzkoušet svoje vodácké umění. Policisté tyto hazardéry chytli v Rohatci. Byl mezi nimi i muž, který na loďku vzal celou rodinu. „Policie bude podobné věci tvrdě postihovat,“ upozornil Hašek.

Kraj začíná sčítat škody

Škody budou po povodních vyčíslovat především vodohospodáři, zemědělci a lesníci. Kraj požádá o sumarizaci nákladů na protipovodňová opatření i obce. „Jsme připraveni jim zpětně na tyto práce poskytnout příspěvky,“ slíbil Hašek.

Hned po opadnutí největšího náporu vody začne také monitoring kvůli larvám komárů. Kraj už má nachystané ekologické postřikové látky proti hmyzu, které dostanou obce zdarma s tím, že následně uhradí jen jejich aplikaci. Jak dlouho zůstane voda v lagunách v lužních lesích, to se zatím nedá odhadnout. Po záplavách z minulých let byly pod vodou i několik týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám