Hlavní obsah

Paroubek ke schůzce s Topolánkem: Bylo to lidské setkání

Právo, Novinky, rsk, jov, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se setkal s bývalým šéfem ODS Mirkem Topolánkem. Právu to potvrdil lídr soc. dem. s tím, že nešlo o politické jednání, ale o schůzku v lidské rovině. Paroubek se zajímal o Topolánkovy pracovní plány a zároveň poznamenal, že se k němu ODS chovala jako smečka vlků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Topolánek nechtěl informaci o schůzce s lídrem soc. dem. Jiřím Paroubkem příliš komentovat. Na dotaz Práva ale Topolánek nakonec uvedl, že se již týdny s nikým z politického prostředí nesešel a nikdo mu nic nesliboval.

„Již týdny se mnou nikdo nemluvil, nikdo mi nic neslíbil, nikdo mi nic nenabízel,“ prohlásil kategoricky Topolánek. V dubnovém rozhovoru pro Právo přitom Topolánek komentoval způsob, jakým byl odstraněn z vedení ODS.

Šéf ČSSD chtěl Topolánkovi říci, že se nemusí bát, že by se mu soc. dem. mstila, kdyby vládla.
důvěryhodný zdroj

„Je smutné, když se strana nedokáže vypořádat se svým lídrem standardním způsobem a musí ho nestandardně popravovat. Naposledy to dělaly některé zaostalé kmeny v Africe. Politik odchází, když prohraje. To je standardní, na tom trvám,“ uvedl Topolánek.

ČSSD prý nebude Topolánkovi házet klacky pod nohy

Místopředseda ODS Petr Bendl na schůzku Topolánek-Paroubek pro Právo v SMS reagoval: „Velice dobře rozumím tomu, jak moc Jiří Paroubek lituje odchodu Mirka Topolánka!“

Ke schůzce došlo zhruba před třemi týdny a neprobíralo se na ní Topolánkovo umístění po volbách. Expředseda ODS údajně chtěl zakotvit v energetické firmě ČEZ, soc. dem. mu však naznačila, že to je vyloučeno.

„Byla to slušná společenská schůzka, která měla ukázat, že Paroubek k Topolánkovi necítí nenávist. Šéf ČSSD chtěl Topolánkovi říci, že se nemusí bát, že by se mu soc. dem. mstila, kdyby vládla. Když si najde něco po volbách, tak mu ČSSD nebude házet klacky pod nohy,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj, který si nepřál být jmenován.

Rozhovor s Jiřím Paroubkem:
Údajně jste se sešel s expředsedou ODS Mirkem Topolánkem. Je to pravda?
Sešli jsme se, šlo spíše o společenské, lidské setkání. Samozřejmě mě zajímalo, co bude do budoucna dělat a chtěl jsem ho také ujistit, že z mé strany, pokud jsme byli někdy ve sporu, tak to nebylo nic osobního a že proti němu nic nemám. To neznamená, že souhlasím s tím, co dělal, tedy s jeho programem a politikou.
Naznačil Topolánek, jaké jsou jeho ambice?
Řekl mi některé možnosti, ale myslím si, že to je věc, o které by měl mluvit sám. Považuji je za důvěrné.
Objevila se spekulace, že by Topolánek mohl působit jako velvyslanec, například v USA. Nebavili jste se o ambasadorských postech?
Ne, to vůbec ne. Nehovořili jsme o žádné státní správě.
S Topolánkem jste byli celkem nesmiřitelní rivalové, nejde o zásadní obrat? Vaše přestřelky byly někdy hodně osobní...
Vidím to z lidského hlediska normální, že mohu s lidmi komunikovat, i když jsem s nimi měl prudké osobní spory. V této souvislosti si vzpomínám na Jiřího Horáka (někdejšího předsedu ČSSD - pozn. red.), jak popisoval, jak v americkém Senátu proti sobě velmi ostře vystupoval republikán s demokratem, a pak v klidu a družně šli spolu do restaurace. Tak daleko ještě nejsme, ale myslím si, že když někdo z lídrů odejde z politiky, tak to neznamená osobní animozitu na věčné časy. Mně naopak docela překvapilo, jakým způsobem s panem Topolánkem zacházela ODS při jeho politickém konci. Chovali se jako smečka vlků.
Topolánek má stále jistě vliv v ODS. Nepřipravujete si půdu pro jednání, kdyby po neúspěšných volbách skončil Petr Nečas a vy se připravujete na velkou koalici?
To už vůbec ne. Byla to skutečně schůzka v lidské rovině a kdyby se o tom někdo nezmínil, tak bych o tom vůbec nemluvil.

Reklama

Výběr článků

Načítám