Hlavní obsah

Rath podle ODS zneužívá školský pohár ve fotbale ke své propagaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Středočeští občanští demokraté v úterý obvinili hejtmana Davida Ratha (ČSSD) z toho, že zneužívá akci Středočeský školský pohár ve fotbale ke své propagaci. Nelíbí se jim, že čtvrtina z dvoumiliónového rozpočtu této akce jde na billboardy a reklamu.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec a středočeský hejtman David Rath

Článek

Vedení kraje obvinění odmítá a poukazuje na to, že šéf středočeské ODS Petr Bendl v době, kdy byl hejtmanem, pořádal za krajské peníze takzvané hejtmanské dny a další akce, na nichž se údajně prezentoval před voliči.

Šéf krajských zastupitelů za ODS Ladislav Kutík uvedl, že klub ODS pořádání turnaje středoškoláků v kopané podporuje. Vadí mu prý ale to, že hejtman akci údajně zneužívá pro svou propagaci. Není nutné, aby Středočeský kraj zaplavily billboardy s Davidem Rathem třímajícím vítězný pohár, míní Kutík.

ODS by prý měla mlčet

"ODS by místo šíření nepravd měla raději mlčet, neboť Petr Bendl jako bývalý hejtman ročně utrácel desítky miliónů korun z krajských peněz na svoji osobní propagaci, například předvolební hejtmanské dny za čtyři milióny korun, královský průvod za 12 miliónů, Středočeské listy a další," tlumočila reakci vedení kraje Markéta Vítková z krajského úřadu.

ODS poukazuje i na to, že hejtmanův náměstek Marcel Chládek (ČSSD), který je jedním z iniciátorů projektu, je současně členem představenstva fotbalového klubu Dukla Praha.

V dozorčí radě tohoto klubu sedí také Svatava Albrechtová a předsedou představenstva klubu je Martin Lafek. Oba přitom vystupují i jako společníci ve firmě Albresa S.A., která je hlavním pořadatelem školského fotbalového poháru. Zajímavé je podle ODS i to, že Albresa S.A. sídlí v Hostivici, kde má Rath bydliště. "Je to zkrátka příliš mnoho náhod najednou a bohužel ne poprvé, kdy se hejtman snaží přihrát krajskou zakázku svým známým," prohlásil Kutík.

 Chládek má prý jen smlouvu s Českomoravským fotbalovým svazem

Chládek nařčení důrazně popřel. Řekl, že se ve fotbale pohybuje celý život, ať už v pozici hráče nebo trenéra. "Má funkce v Dukle Praha s tím nemá vůbec nic společného a tato moje aktivita je dobrovolná a neplacená," zdůraznil. Podotkl rovněž, že kraj s žádnou firmou neuzavřel smlouvu, má pouze smlouvu s Českomoravským fotbalovým svazem.

"Částku dva milióny korun jsme posílali jim. Mimochodem ve smlouvě je transparentně napsáno, že do 30 dnů má přijít vyúčtování tohoto poháru a případné nevyčerpané prostředky se mají vrátit na účet Středočeského kraje," dodal náměstek.

Také Vítková podotkla, že fotbalový svaz si zcela samostatně a bez zásahů kraje organizuje vše, včetně propagace. "Tudíž je lží, že kraj vybíral nějakou společnost Albresa S.A. Toto je záležitost čistě ČMFS, koho si vybrala. Středočeský hejtman David Rath navíc nikoho z této společnosti nezná a vůbec netušil, že byli ČMFS vybráni a mají sídlo v Hostivici," dodala Vítková.

Finále Středočeského školského poháru ve fotbale se hraje ve středu v Mladé Boleslavi.

Reklama

Výběr článků

Načítám