Hlavní obsah

Univerzita Karlova protestuje proti volebnímu spotu KSČM

Právo, Jiří Ovčáček

Volební spot KSČM vyvolal rozruch na Univerzitě Karlově (UK) v Praze. Klip totiž obsahuje velmi krátké záběry budov, ve kterých univerzita sídlí. Výsledkem je protest UK, která to označila za nekorektní a nepřípustné. Zástupce agentury, jenž klip vyrobila, považuje kauzu za zbytečnou bublinu. Míní, že kdyby nešlo o spot KSČM, rozruch by se nekonal.

Článek

„Univerzita Karlova se razantně distancuje od předvolebního spotu KSČM. Použití jména a symbolů univerzity v kontextu politické agitace univerzitu poškozuje a je nekorektní a nepřípustné. UK se zásadně do předvolební kampaně nezapojuje, brání svoji akademickou půdu před politickým zneužíváním a zůstává přísně nestranná,“ uvedl v úterý v tiskovém prohlášení rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl.

A co konkrétně vyvolalo takové rozhořčení? Ve volebním klipu KSČM hovoří stranický šéf Vojtěch Filip o nutnosti přístupu ke vzdělání, a to nikoliv podle sociálních možností, ale podle schopností a talentu. O univerzitě nepadne ani slovo. Jeho proslov je ale podkreslen dvěma velmi krátkými záběry na vchod do 3. Lékařské fakulty UK a na hlavní budovu univerzity.

Stejně tak ovšem klip KSČM obsahuje krátké záběry pražského Hlavního nádraží nebo třeba budovy ministerstva financí.

Spot zkoumala i ČT

Spot KSČM vyrobila soukromá agentura, která nevidí v užití záběrů žádný problém. „Věřím tomu, že kdyby to nebylo v klipu KSČM, tak by se nic nedělo,“ řekl Právu zástupce společnosti Antonín Suchánek.

Upozornil, že jde o veřejné budovy, stejně jako třeba v případě Pražského hradu. „Práva máme ošetřena, je to zbytečná bublina,“ sdělil Suchánek. Poukázal i na to, že záběry na budovy univerzity jsou za úplatu k dispozici i ve photoshopech. Podle Suchánka navíc spot KSČM pečlivě zkoumala z hlediska autorských práv i Česká televize, která volební klipy vysílá.

Reklama

Výběr článků

Načítám