Hlavní obsah

Letecké záběry ukazují rozsah katastrofy v Troubkách

• Aktualizováno
Právo, Milan Vojtek, Miloslav Hradil, Bedřich Novotný

Katastrofa v Troubkách paradoxně pomohla ostatním obcím na Moravě, protože se zde voda rozlila do široka. Výrazně se tak zpomalil, až zastavil vzestup řeky Moravy. Informovala o tom vedoucí odboru životního prostředí jihomoravského kraje Anna Hubáčková. Voda sice musí očekávanými místy protéct, průtok vodního masivu však bude rozložen na delší dobu a škody proto budou nejspíš nižší. Přinášíme letecké záběry katastrofy.

Článek

Šok, smutek ale i roztrpčení si v úterý opět prožili obyvatelé Troubek na Přerovsku. Po třinácti letech se jim znovu vrátila noční můra v podobě zaplavené obce. Řeka Bečva ji tentokrát zalila asi ze tří čtvrtin a těžce zkoušená vesnice si opět zopakovala evakuaci.

Někteří lidé začali vlastními auty opouštět vesnici již v noci na úterý po upozornění místního rozhlasu před hrozícím rozlití rozbouřené Bečvy, další desítky přepravily do evakuačních center v okolí autobusy.

Foto: Michaela Říhova, Právo

Hasiči evakuují obyvatele Troubek.

Voda začala do Troubek podle informací Práva pronikat kolem půl čtvrté ráno průrvou o délce asi 250 metrů v opravené hrázi u řeky, prakticky na stejném místě jako při katastrofálních záplavách v roce 1997. Noční boj hasičů o utěsnění narušeného valu byl marný.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Evakuace některých obyvatel Troubek byla dramatická.

„Naložil jsem hned do auta manželku a obě děti a převezl jsem je do sportovní haly v Tovačově. Jak dlouho tady zůstaneme, zatím nevíme. Všichni netrpělivě čekáme, až to skončí,“ poznamenal například Oldřich Ďatel. Jeho dům byl za několik hodin po jejich odjezdu zaplaven.

K evakuaci se odhodlal až v úterý před polednem také šestasedmdesátiletý Vladimír Krátký, který žije v jednom z tamních domů s pečovatelskou službou. Na cestu se důchodce vydal jen s igelitkou.

„Dal jsem na naléhání policistů, abychom odešli, že to může být pro nás nebezpečné,“ uvedl důchodce, který zažil při předcházející povodni mnohem dramatičtější okamžiky, když se mu do oken jeho domu náhle začala valit voda a celá rodina si na poslední chvíli zachraňovala holý život.

Obyvatelé Troubek již tuší, kolik úsilí je bude stát další obnova jejich domovů. „Po opadnutí vody bude nutno ohromné laguny z níže položených míst odčerpat. Teprve potom přijde na řadu čerpání vody ze sklepů, vyklízení zničených věcí a zařízení. Například zaplavené plynové kotle nezbude, než vyhodit. Všechny zasažené stavby bude navíc potřeba rychle vysušit,“ popsal Ďatel, co všechno se musí udělat.

Podle něj bude tentokrát náprava způsobených škod mnohem horší, neboť mnozí lidé stále ještě nemají splaceny dlouhodobé povodňové půjčky a hypotéky na opravu domů poškozených před třinácti lety nebo na novou výstavbu na parcelách po zničených usedlostech.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Do některých míst Troubek se záchranáři v úterý nedostali jinak, než na motorovém člunu.

„Syn má miliónovou hypotéku na novostavbu. Nemáme s ním žádné spojení a nevíme, co s ním je, ani jak velká škoda mu vznikla,“ poznamenal Stanislav Zbořil z nedalekých Oplocan, který se v úterý před polednem marně snažil přes zaplavenou troubeckou náves spolu s manželkou přebrodit k synovu domu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Evakuace obyvatel v Troubkách

Většina postižených obyvatel Troubek je vděčná za pomoc záchranářů, avšak současně je rozezlena, že od posledních záplav nebyla obec zabezpečena vybudováním protipovodňové ochrany. „Stále se jen slibovalo, ale úřady neudělaly od té doby vůbec nic, abychom byli před velkou vodou ochráněni. Kdyby byla pořádně opravena ta hráz, tak by se to nestalo,“ dodal vyčítavě asi padesátiletý majitel částečně zaplaveného domu ve Vlkošské ulici.

Foto: Michaela Říhova, Právo

Evakuované rodiny z Troubek odjížděly na korbě nákladního auta.

Někteří z obyvatel Troubek byli evakuováni i do Oplocan. Postiženým pomáhá psycholog. Povodí Moravy očekává, že pokles hladiny bude v obci jen velmi pozvolný, protože okolní krajina zadržuje velké množství vody. „Krajská bezpečnostní rada koordinuje pomoc občanům,“ řekl Právu mluvčí olomouckého hejtmanství Ivo Heger.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám