Hlavní obsah

Sněmovna schválila vládní protikorupční balíček

Poslanci schválili vládní protikorupční balíček, který mimo jiné zavádí institut korunního svědka. Komunistům se do předlohy ministra vnitra a pražského volebního lídra ČSSD Martina Peciny nepodařilo prosadit majetková přiznání. Podle ODS norma narazí v Senátu; v takovém případě nebude platit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina

Článek

Pro protikorupční balíček hlasovali poslanci sociální demokracie a zelených a nezařazení Olga Zubová a Kosta Dimitrov. Pro byla také většina komunistů a část lidovců. Občanští demokraté nehlasovali vůbec, nebo se zdrželi, stejně jako poslanci TOP 09.

Protikorupční balíček upravuje instituty korunního svědka a protikorupčního agenta. Rozšiřuje výčet trestných činů, na které je možné nasadit odposlechy. Zachovává rovněž pravomoci policie zjišťovat údaje o placení daní.

O předloze poslanci jednali jen o něco déle než půl hodiny. Ve druhém čtení to byly tři hodiny, v prvním dokonce hodin devět. Česká republika loni klesla v hodnocení míry korupce 180 zemí sledované mezinárodní organizací Transparency International na 52. místo. Předloni figurovala na 45. místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám