Hlavní obsah

STEM: Levice by měla většinu, pád ODS se zastavil

Praha
Aktualizováno

Podle volebního modelu STEM, který byl proveden tři týdny před volbami do Sněmovny, by vyhrála ČSSD se 75 mandáty, následuje ODS se ziskem 55 mandátů. Třetí skončili komunisté, měli by 28 poslanců. TOP 09 a Věci veřejné by získaly shodně po 21 mandátech. Pád ODS se po několika měsících zastavil.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Soc. dem. společně s komunisty by tak měli ve Sněmovně většinu 103 hlasů. Největším otazníkem, který podle STEM může zamíchat kartami, jsou lidovci. Podle nejnovějšího průzkumu si v preferencích oproti dubnu pohoršili o celý jeden procentní bod na 3,9 procenta a do Sněmovny by se nedostali.

Samotné preference, které ovšem nevyjadřují hypotetický volební výsledek jako model, vypadají následovně: ČSSD by měla 27 procent, ODS 18,7 procenta, KSČM 11,8 procenta, TOP 09 by měla 9,2 procenta, VV 8,9 procenta. Do Sněmovny by se nedostali lidovci se ziskem 3,9 procenta, zelení s 3,1 procenta ani SPO-Zemanovci s 2,3 procenta.

Pád ODS se zastavil

ČSSD si v preferencích oproti dubnu pohoršila o 0,8 procentního bodu. ODS zastavila pád a polepšila si o 0,1 procentního bodu. Komunisté si polepšili o 1,9 procentního bodu, VV o 0,8 procentního bodu. TOP 09 i zelení si pohoršili o 0,1 procentního bodu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám