Hlavní obsah

Lidé se rozloučili s ombudsmanem Otakarem Motejlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha,Brno
Aktualizováno

Praha i Brno se loučí s ombudsmanem Otakarem Motejlem, který zemřel po krátké nemoci v neděli 9. května. Pietní obřad se státními poctami se odehrál v pondělí dopoledne v pražském Divadle na Fidlovačce, vzpomínkové setkání se konalo také před jeho někdejší brněnskou kanceláří.

Článek

Divadlo Na Fidlovačce, kam Motejl rád chodil, si jako místo posledního rozloučení vybrala po domluvě s kanceláří Poslanecké sněmovny rodina historicky prvního českého ombudsmana. Veřejnost tam přinášela květiny od 07:30 do 08:35.

Foto: ČTK

Praha a Brno se dnes rozloučí s ombudsmanem Otakarem Motejlem.

V 10:00 začalo rozloučení samotné. Přišli nejvyšší představitelé státu včetně prezidenta Václava Klause. Přijel také slovenský prezident Ivan Gašparovič.

Jako na charakterního člověka, který dokázal vtisknout podobu úřadu veřejného ochránce práv, zavzpomínali na zesnulého na zhruba půlhodinové slavnosti šéfové obou parlamentních komor Přemysl Sobotka a Miroslava Němcová. S osobní vzpomínkou na kolegu z oboru vystoupil předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský či právník David Uhlíř.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Poslední rozloučení s ombudsmanem Otakarem Motejlem

Rakev, okolo které stála čestná stráž, byla vystavena na pódiu spolu s desítkami věnců. Rozloučení doprovázela hudba, zazněla mimo jiné skladba Tmavomodrý svět autorské dvojice Jan Werich a Jiří Voskovec. Mezi hosty byli přítomni členové vlády, chyběl ale premiér Jan Fischer, který dnes odletěl na zahraniční cestu. V sále byli zástupci Poslanecké sněmovny, Senátu, Motejlovi kolegové z úřadu ombudsmana a také jeho dcera Kateřina.

"Ota byl především člověk nadaný láskou a pochopením k ostatním, i když ji nikdy nestavěl na odiv. Dokázal i v těch nejtěžších životních osudech nalézat útěchu a víru, že život stojí za to žít. A tuto víru na potkání rozdával hlavně těm slabým, potřebným nebo ohroženým," uvedl Rychetský na shromáždění, které zakončila státní hymna.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Miroslava Němcová, Tomáš Töpfer a Václav Klaus na pohřbu Otakara Motejla

Jitka Krejčová se s Motejlem přišla rozloučit ještě před zahájením oficiální vzpomínky. "Byli jsme rodinní přátelé 40 nebo 50 let. Znám ho jako nesmírně čestného člověka, na kterého bylo vždy ve všem spolehnutí," řekla.

Slovenský prezident Gašparovič vzpomíná na Motejla jako na člověka, který "dokázal najít východiska. A co bylo zajímavé, že to dělal s humorem," poznamenal. S Motejlem měl prý domluvené jednání, které se už nyní neuskuteční.

Pro exministra zahraničí a někdejšího disidenta Jiřího Dienstbiera byl silný kuřák Motejl "velkým kamarádem" a jedním z "posledních bojovníků proti metastázám amerického protikuřáckého apartheidu". ČR podle něj v Motejlovi ztrácí jednoho z posledních lidí, kterých si šlo skutečně vážit nejen pro naprostou profesionalitu, ale i pro jejich lidskost. Humorem a lidským přístupem Motejl už jako advokát dokázal mnohdy věci, které jiní nesvedli, uvedl.

Na sněmovně, která veřejného ochránce práv volí, visí dnes černý prapor.

Po pohřbu se na přání pozůstalých uskuteční i zádušní mše. Sloužit ji má Tomáš Halík ve středu v pražském kostele svatého Salvátora.

Motejl působil v úřadu ombudsmana téměř deset let

Brněnské setkání, na něž jsou pozvaní představitelé justice, státní správy, vysokých škol a společenského života, připomene Motejlovo téměř desetileté působení ve funkci veřejného ochránce práv i jeho podíl na budování Nejvyššího soudu v Brně.

Motejl zemřel 9. května ve věku 77 let po krátké nemoci v nemocnici v Brně-Bohunicích. [celá zpráva]

Patřil k výrazným osobnostem justice a byl prvním ombudsmanem České republiky. Do funkce byl zvolen dvakrát. Letos v prosinci by tomu bylo deset let od doby, kdy se úřadu ujal.

Reklama

Výběr článků

Načítám