Hlavní obsah

Deště ženou řeky nahoru, na Karvinsku se vylévají z břehů

Právo, Novinky, den, jr
Brno
Aktualizováno

Silný déšť na Moravě vyhnal v neděli hladiny moravskoslezských říček rychle nahoru. Na Karvinsku a Novojičínsku během několika hodin dosáhly třetího povodňového stupně - ohrožení. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v neděli varoval, že silně pršet bude v regionu až do úterý.

Říčka Petrůvka se vylila z břehůVideo: ČTK

 
Článek

Nejprve byl vyhlášen stav ohrožení na řece Petrůvce a posléze i na říčce Stonávce v Hradišti a na Lučině v Bludovicích. Třetí stupeň platí již také na Ondřejnici v Brušperku a na říčce Jičínce v Novém Jičíně. Tam zasedl povodňový štáb. Podle mluvčího města Josefa Gabzdyla budou úřady lidem, kteří bydlí u vody, vydávat pytle s pískem. Úřady také obyvatele vyzvaly, aby si zajistili majetek.

V Petrovicích Petrůvka zaplavila sklepy a zahrady a její hladina stále stoupá. Hasiči začnou večer u obce stavět protipovodňové zábrany.

Podle mluvčího moravskoslezských hasičů Petra Fastera budou především hladiny Porubky, Stonávky, Lučiny a Petrůvky dále rychle stoupat.

V šest hodin zasedl protipovodňový štáb v Ostravě,  evakuace ale zatím v plánu není. V půl desáté večer zasedne povodňový štáb Moravskoslezského kraje.

Voda se vylila i v Ostravské ulici v Šenově. Silnice je uzavřena směrem na Havířov i Ostravu, policie dopravu odklání. Navíc fouká silný vítr, který láme a shazuje na silnice

Stoupají hladiny řek i na jihu

Na vodu se připravuje i Zlínský kraj. Radnice ve Valašském Meziříčí vydává lidem pytle s pískem. "Přesto, že nehrozí akutní nebezpečí rozlití toků, bylo rozhodnuto o těchto preventivních opatřeních. Povodňová komise nadále situaci monitoruje a sejde se ještě dnes v 17:00," řekla v neděli mluvčí radnice Vendula Šmídová.

Ve Zlíně se kvůli podmáčení sesunula část svahu. Půda poškodila věci jednoho z autoservisů. Při vytrvalém dešti působil škody i silný vítr. V centru města se ulomila těžká větev vzrostlého kaštanu a spadla do tržiště, které bylo v neděli naštěstí opuštěné.

Pršet bude stále více

Podle meteorologů hrozí v následujících dnech záplavy především na řekách na území Beskyd. V těchto horách by mohlo spadnout až 150 milimetrů srážek.

Hladiny řek porostou především na pravostranných přítocích Odry a Bečvy. Například přítoky Olše, která protéká Českým Těšínem, by mohly dosáhnout až třetího stupně povodňové aktivity, tedy ohrožení. Podobně na tom může být i dolní Morava.

"Srážky budou v neděli odpoledne zesilovat a postupně se rozšíří i do východních částí Pardubického a Královéhradeckého kraje," uvedli meteorologové.

Déšť bude slábnout až během úterý, ale neustane úplně. Slabě pršet bude až do dalšího víkendu.

Déšt bude navíc doprovázet silný vítr, o rychlosti až 70 km/hod, v Beskydech a  a Jeseníkách až 110 km/hod.

Pršet začalo dopoledne

Na východě území začalo slabě pršet v neděli kolem poledne. Nejnižší stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost, platí na jižní Moravě na třech místech. Zvýšené průtoky hlásí Strážnice a Lanžhot na řece Moravě a dále obec Ladná u Břeclavi na řece Dyji.

Meteorologové v uplynulých dnech varovali, že koncem tohoto týdne přijde ochlazení provázené vydatnými dešti, které mohou především na Moravě výrazně zvednout hladiny řek. Na všech třech místech, kde platí bdělost, je zatím situace klidná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám