Hlavní obsah

Bezpečnostní šéf obrany může přijít o titul

Právo, Jakub Troníček

Jeden z bývalých elitních policistů, kteří figurují na seznamu podezřelých studentů plzeňských práv, zastává vlivný post na ministerstvu obrany. David Průša v úřadu vedeném Martinem Bartákem od loňského roku zastává funkci bezpečnostního ředitele a zástupce ředitele kabinetu ministra.

Článek

Mimo jiné zodpovídá za nakládání s utajovanými materiály, a musí tak mít bezpečnostní prověrku na vysoký stupeň utajení. A právě o ni by mohl v případě odebrání vysokoškolského titulu teoreticky přijít.

O magisterský diplom by ho přitom mohla podobně jako v případě kontroverzního starosty Prahy 5 Milana Jančíka nebo chomutovské primátorky Ivany Řapkové připravit nestandardně krátká doba studia, v knihovně navíc chybí jeho diplomová práce. Také složení jeho zkušební komise nebylo podle informací Práva v pořádku.

Zda bude s vysokým úředníkem resortu obrany a zároveň bývalým elitním protikorupčním detektivem správní řízení o odebrání titulu zahájeno, má ale teprve rozhodnout na základě návrhu komise vedení univerzity.

Jeho jméno už v souvislosti s aférou v Plzni zaznělo. Zatím se ale hovořilo pouze o tom, že po odchodu od policie pomáhal spolu s dalším bývalým detektivem a studentem plzeňských práv Petrem Bernátkem bývalému premiérovi za ČSSD a taktéž absolventovi z Plzně Stanislavu Grossovi s řešením jeho aféry spojené s majetkovými poměry.

Před nástupem na ministerstvo pracoval podle informací Práva jako koncipient v advokátní kanceláři bývalého děkana plzeňské právnické fakulty Milana Kindla.

Potřebuje prověrku NBÚ

Pokud by přitom Průša o diplom skutečně přišel, mohl by mít s výkonem své vysoké funkce na ministerstvu problém. Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), který osvědčení vydává, by totiž v takovém případě okamžitě začal prověřovat, zda např. při cestě za titulem neuplácel nebo jinak aktivně nepodváděl.

„V případě, že vyvstanou pochybnosti, zda prověřovaná osoba nebo držitel osvědčení získal akademický titul oprávněně, NBÚ se zabývá posuzováním jeho chování a důvěryhodnosti s cílem zjistit, zda toto nepředstavuje bezpečnostní riziko,“ řekl šéf kanceláře ředitele NBÚ Lubomír Prchal.

Dodal, že každý případ se posuzuje individuálně. „Není tedy možné jednoznačně konstatovat, že případné odebrání akademického titulu bude automaticky důvodem k nevydání nebo zrušení platnosti osvědčení,“ vysvětlil.

Průša: studoval jsem Policejní akademii

Sám Průša odmítl, že by k problematickým „rychlostudentům“ patřil: „Místo pěti let jsem studoval čtyři roky, protože mi byly uznány zkoušky z předchozího studia na Policejní akademii.“

Podle svých slov složil řádné rozdílové zkoušky a nastoupil tak rovnou do druhého ročníku školy. Proti případnému odebrání titulu se chce bránit.

„Zatím jsem ale žádné informace nedostal. Nevím, proč na tom seznamu vlastně jsem,“ poznamenal.

Podle informací Práva studoval Průša obvykle pětiletý magisterský cyklus jen zhruba tři roky a dva měsíce.

Ministerstvo obrany se k záležitosti odmítlo vyjádřit, sám Průša konstatoval, že titul z plzeňských práv ve funkci bezpečnostního ředitele nepotřebuje.

„Mám zároveň magisterské vzdělání z Policejní akademie, takže kvalifikační předpoklady bych splňoval i tak. Ve své práci navíc využívám především právě vědomosti z bezpečnostního oboru, který jsem na Policejní akademii studoval,“ sdělil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám