Hlavní obsah

Tigrid shlíží z podstavce, ze kterého odšroubovali Lenina

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Pětiletý Rafael v pátek před ostravským jazykovým gymnáziem odhalil pomník svého dědečka, spisovatele, novináře a politika Pavla Tigrida. Bronzová busta, kterou podle fotografií a televizních záznamů vytvořil sochař Miroslav Rybička z Jistebníku nad Odrou, je umístěna na žulovém podstavci, na němž kdysi stávala čtyřmetrová socha Vladimíra Iljiče Lenina.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Malý Rafael odhalil včera pomník svého dědečka Pavla Tigrida

Článek

"Je potřeba se na to podívat trochu s nadhledem. Je vtipné, že odšroubovali Lenina a postavili tam tátu," komentovala historické souvislosti Tigridova dcera Deborah.

„Je to dobrý historický vtip, tátovi by se to určitě líbilo. Měl velký smysl pro humor,“ usmívala se i její sestra Kateřina Tigridová, která se společně se svou sestrou Deborah slavnostního odhalení pomníku v areálu Jazykového gymnázia Pavla Tigrida zúčastnila. „Měli jsme trochu strach, jestli si táta bude podobný. Ale povedlo se,“ dodala Deborah Tigridová.

Studenti a pedagogové gymnázia, které nese jméno významného českého novináře již pět let, se společně postarali o vznik jeho pomníku. Vytvořili sbírku, do které sami také přispívali.

„Náklady na bustu Pavla Tigrida se pohybují kolem 350 tisíc korun. Přispěla ale také porubská radnice,“ informovala ředitelka gymnázia Zdeňka Průšová a dodala, že od radnice také škola bývalý Leninův podstavec dostala.

Pavel Tigrid od roku 1956 vydával exilový kulturně-politický čtvrtletník Svědectví, od roku 1960 v Paříži. Byl také nositelem francouzského Řádu čestné legie a Řádu T. G. Masaryka. Od roku 1994 až 1996 fungoval jako český ministr kultury. Zemřel v roce 2003.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám