Hlavní obsah

Studentské volby: pravice je spokojená, ČSSD se diví, kde ztratila 28 procent

Výsledky studentských voleb, které ukázaly příchylnost mladých spíše k pravicovým stranám, se lídrům pravice zamlouvají. Ze stran, které byly méně úspěšné, se oproti tomu ozývají hlasy, že hlasování mladých nemá výraznější vypovídací hodnotu.

Článek

Místopředsedu vítězné TOP 09 Miroslava Kalouska výsledek pochopitelně potěšil. "Svědčí o tom, že mladá generace, která byť zatím nemá volební právo, přemýšlí o své budoucnosti a umí si přečíst, který program politické strany myslí na budoucnost nejvíc," řekl.

Odpovědnost zvítězila i podle místopředsedy ODS Ivana Langera, který se domnívá, že levicové strany svými sliby rozdmychávají mezigenerační nesoulad.

ČSSD: Je nemožné, aby naše preference tak poklesly

Naopak podle sociálních demokratů, kteří od studentů dostali pouze 5,27 procenta, odráží "podpora pravicových stran ODS a pravicově populistických stran TOP 09 a Věcí veřejných" jen současnou vypjatou předvolební atmosféru.

Stejná agentura provedla podle ČSSD mezi studenty výzkum zhruba před půldruhým rokem, ČSSD měla 33 procent a ODS 32 procent, řekl volební manažer sociální demokracie Jaroslav Tvrdík. Ze statistického hlediska podle sociálních demokratů není možné, aby od té doby strana přišla o 28 procent.

Podle předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody výsledky nevypovídají vůbec o ničem a nevyjadřují ani případný trend. "Strany, které uspěly, jsou strany možná populární u studentů," řekl Svoboda. Lidovci ve studentských volbách zcela propadli, když dostali 1,7 procenta hlasů.

Stejný názor na výsledky mají i podobně neúspěšní komunisté. Jejich předseda Vojtěch Filip navíc považuje za neseriózní i organizaci Člověk v tísni, která volby pořádala.

Naopak Věci veřejné, které se u studentů umístily na třetím místě jsou spokojeny. "Je vidět, že náš program je zaměřen i na mladé lidi," podotkl místopředseda Jaroslav Škárka.

Reklama

Související témata:

Související články

Studentské volby drtivě vyhrála TOP 09

Studentské volby, které měsíc před sněmovním kláním pořádala společnost Člověk v tísni, ovládla TOP 09, která získala 26,59 procenta hlasů. Na druhém místě se...

Výběr článků

Načítám