Hlavní obsah

Na jihu Čech zvedl déšť hladiny řek, platil stupeň ohrožení

Právo, Novinky, orh, jas, ch, pok
Aktualizováno

V souvislosti s vydatnými dešti platil v pátek ráno na jihu Čech na několika tocích třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení. Malše v Pořešíně i Černá v Ličově na Českokrumlovsku naštěstí v průběhu dopoledne klesly na stav pohotovosti. První stupeň, bdělost, je v regionu na Malši v Římově a v Roudném. Plyne to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Pavel Orholz, Právo

Voda z polí zaplavila i silnice v Benešově nad Černou.

Článek

Trvalý déšť zvedl zejména hladiny menších potoků a říček na Trhosvinensku, Novohradsku a Českobudějovicku. Svinecký potok vystoupil z břehů kolem osmé ráno v Rychnově u Nových Hradů a voda zalila nejen okolní louky, ale vnikla i do domu rodiny Malovcových.

„Opakuje se situace z loňska, kde nám potok způsobil stejné problémy,“ sdělila Právu Marcela Malovcová. Starosti měli v Rychnově ale už ve čtvrtek v noci, jak konstatoval pracovník obecního úřadu v Horní Stropnici Pavel Zifčák, obyvatelé dalších dvou domků, které zaplavila voda z polí.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Říčka Černá vystoupala v Benešově až ke třetímu stupni, ale zůstala v korytě.

„Už v sedm večer jsme měli pohotovost protože voda z polí se začala valit na domek u hřbitova. Naši dobrovolní hasiči ji však dokázali odklonit, když postavili hráz z pytlů s pískem, a tak se do obytných částí nedostala,“ sdělila k situaci Právu starostka Benešova nad Černou Veronika Korchová (KDU-ČSL).

Napršelo 110 milimetrů 

Právě v Benešově nad Černou dosáhly srážky 110 milimetrů na metr čtvereční. „Hned po záchranné akci u hřbitova začala znovu zlobit říčka Černá, která vystoupala kolem třetí hodiny až k třetímu stupni. Nakonec ale zůstala v korytě a nevylila se ani do ulice Pod Lipami, kde se každoročně lokální povodeň opakuje,“ poznamenala Korchová. Na Kaplicku voda z polí uzavřela na páteční dopoledne i dvě silnice mezi Deskami a Malonty i mezi Ličovem a Děkanskými Skalinami.

V pohotovosti jsou už od čtvrtečního večera dobrovolní i profesionální hasiči zejména na Novohradsku a Kaplicku. „Zatím jsme nemuseli zasahovat, ale stavy vody trvale monitorujeme. Nejhorší situace byla zatím v Mirkovicích na Českokrumlovsku, ale i tam se už stabilizovala,“ řekla Právu Jana Neškodná z oddělení krizového řízení Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje.

V dalších dnech však nic podobného neočekáváme a povodně by rozhodně hrozit neměly,“ uvedl František Vavruška z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích.

Hladiny stoupaly i na Moravě

První povodňový stupeň platil v pátek dopoledne i na severu Moravy na řece Opavě v Děhylově a Lubině v Petřvaldu. Bdělost platí i na Romži ve Stražisku a na Brodečce v Otaslavicích. Postupně se přidaly i další toky.

ČHMÚ již ve čtvrtek upozornil, že během noci na pátek a následně i dopoledne může v oblasti Šumavy a Novohradských hor spadnout 40 a ojediněle dokonce i 50 milimetrů srážek na metr čtvereční.

Srážky by se v průběhu dne měly vyskytovat na celém území, ale neměly by dosahovat takové intenzity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám