Hlavní obsah

Prahou kolují obálky, které zvou na loňské volby

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do parlamentních voleb chybějí ještě dva týdny, a už panuje chaos. Někteří Pražané už dostali hlasovací lístky, aniž by je městské části oficiálně do schránek vložily. Hlavním městem tak kolují obálky, které zvou na loňské předčasné volby nebo třeba na volby do Evropského parlamentu.

Foto: Petr Janiš, Právo

Oficiální obálka s hlasovacími lístky pro květnové volby 2010 (vpravo) má v Praze 10 štítek s informacemi na přední straně, liší se také formát písma.

Článek

Manželé z Prahy 10 se nestačili divit, když ve schránce objevili obálku, podle které by měli jít volit začátkem října loňského roku. „Už jsem kvůli tomu volal na radnici. A chystám se poslat stížnost starostovi,“ řekl Právu Jiří Prokop, který žije na pražských Vinohradech.

Přestože obálka obsahovala všechny nové hlasovací lístky, informace o datu konání voleb byla chybná. Také se lišil formát písma a umístění štítku proti oficiální obálce, kterou Praha 10 rozdává. „Jak mám vědět, že lístky uvnitř jsou správné,“ dodal Prokop.

Stejně dopadli i jejich sousedé. „Uvažuji o tom, že se obrátím na městský úřad,“ uvedla mladá maminka z vedlejšího domu.

Řádění vtipálka?

Skoro to vypadá, že alespoň v této části Prahy řádí vtipálek. Radnice totiž pochybení popírá. Oficiální volební lístky se prý zatím ani k obyvatelům ulice, kde manželé Prokopovi bydlí, nedostaly.

„Víme o tom, ale netušíme, kde se to vzalo. Jedna paní nás dokonce upozornila, že dostala obálku s informací o volbách do Evropského parlamentu. Přijde mi to, že si někdo dělá z lidí srandu,“ řekl k tomu právník Josef Veselý, který má volby v Praze 10 na starosti. Podle jeho slov úřad loni ani netiskl hlasovací lístky a štítky na obálky pro říjnové volby, protože byly nakonec zrušeny. Lístky radnice distribuuje od začátku tohoto týdne. Všichni obyvatelé by je pak měli mít ve schránce do konce příštího týdne.

„Pokud zjistíme, že je takových případů víc, je možné, že podáme trestní oznámení na neznámého pachatele. Teď je to ale zatím zbytečné,“ konstatoval Veselý s tím, že lidé by si proto měli dávat pozor na hlasovací lístky, které najdou ve schránce.

Ty má volič dostat nejpozději tři dny před volbami. Obálka s hlasovacími lístky musí obsahovat všechny volební strany, které kandidují, a návod, jak hlasovat. Lístky by měly být uloženy v šedé obálce. Ta však nemusí být zalepena. Jednotlivé místní úřady se mohou rozhodnout, zda na obálku přidají také štítek s údaji o datu a místu konání voleb.

Největší jistotu v případě pochybností o úplnosti a správnosti hlasovacích lístků má volič tehdy, když si je vyzvedne přímo ve volební místnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám