Hlavní obsah

Šojdrová píše ministryni: Stáhněte příručku sexuální výchovy

Právo, Novinky, dan, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová žádá o stažení příručky pro učitele 'Sexuální výchova - vybraná témata' z webových stránek ministerstva školství. Ministryni školství Miroslavě Kopicové poslala dopis s kritickými poznámkami a s žádostí o stažení. Podle Šojdrové je příručka nedostatečná a také nebyla oficiálně schválená jako pedagogická pomůcka.

Foto: Právo

Michaela Šojdrová

Článek

„Tato příručka obsahuje sborník různých materiálů, různých autorů, od kterých se dokonce ministerstvo na straně 2 distancuje, a to právem. Domnívám se, že ministerstvo by nemělo na svém webu propagovat příručku, která není schválenou pedagogickou pomůckou. Proto Vás prosím a žádám, aby tato příručka byla z webu stažena,“ píše Šojdrová v dopise.

Rozdíly samozřejmě existují i v přístupu děvčat a chlapců k tomuto tématu.
místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová

Šojdrová navrhuje, aby sexuální výchova nebyla vyučována speciálně, ale v rámci rodinné výchovy. Rozumnější by podle ní bylo, třídy na sexuální výchovu rozdělit na dívky a chlapce. „Rozdíly samozřejmě existují i v přístupu děvčat a chlapců k tomuto tématu. Proto požadujeme jednoznačné vymezení pro dělenou výuku sexuální výchovy. V neposlední řadě je nezbytné, aby v rámci tohoto předmětu byla zdůrazněna výchova žáků k respektování soukromí a intimity sexu,“ vysvětlila Šojdrová.

Nelíbí se jí také, že příručka řeší hlavně negativní trendy sexuálního chování, a navrhuje, aby učitelé více sexualitu spojovali s „vyjádřením láskyplného vztahu mezi mužem a ženou“.

Proti příručce se postavili i biskupové. Kopicová se proto setká s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou. „Na zajištění schůzky se pracuje a příručka k sexuální výchově bude jedním z témat,“ řekl Právu náměstek Kopicové Petr Špirhanzl. K dopisu Šojdrové se zatím nechtěl vyjadřovat.

Ministerstvo příručku vydalo

Příručka vyšla v roce 2009 a je pod ní podepsáno celkem 14 autorů jako sexuologové Hana Fifkové či Radim Uzel.

Jednotlivé kapitoly se věnují jak etické otázce sexuální výchovy, tak seznámení dětí s rizikem pohlavních chorob i sexuálně deviantního chování. Pozornost věnují autoři i otázkám sexuální orientace či rizikům, která v této oblasti skýtají média a zejména internet.

V příručce je také uvedeno, že "plně respektuje nově schválené i stávající kurikulární dokumenty ministerstva školství." Tomu ostatně odpovídá i skutečnost, že ministerstvo příručku vydalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám