Hlavní obsah

ODS chce pro veřejné činitele tvrdší tresty za korupci

Praha

Občanští demokraté ve středu představili plán, podle něhož by byli veřejní a ústavní činitelé v souvislosti s korupčním jednáním vystaveni vyšší trestní sazbě. Měla by pro ně platit i vyšší hmotná odpovědnost, než je tomu u běžných občanů. Návrhy na boj s korupcí a byrokracií představil lídr Petr Nečas.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Volební lídr ODS Petr Nečas

Článek

"Je to rakovina, která může rozleptat útroby demokratického státu," poznamenal o korupci Nečas. Je to podle něj zátěž, která narušuje důvěru ve stát, demotivuje poctivé a aktivní občany.

Mezi 11 představenými opatřeními je kromě vyšší odpovědnosti veřejných a ústavních činitelů například i zakotvení povinného hodnocení dopadů korupčních rizik do už prováděných hodnocení celkových dopadů právní normy.

U každého návrhu zákona či novely, včetně poslanecké iniciativy, by tak mělo být jasné, jaké dopady z hlediska možné korupce bude mít.

Lídr ODS zopakoval i starší návrhy strany na zrušení tří desítek největších byrokratických regulací. Celkem jich mohou 15 navrhnout občané na internetu a 15 odborná veřejnost, v tomto případě Hospodářská komora.

Proti byrokratickým opatřením je podle Nečase i záměr ODS zrušit tři ministerstva. O která jde, ale lídr ODS neřekl.

Občanští demokraté chtějí podle něj také předložit nový zákon o úřednících ve veřejné správě, kde bude definován i systém jejich vzdělávání a odměňování.

Reklama

Výběr článků

Načítám