Hlavní obsah

ODS by vyhrála volby ve středních Čechách

Ve Středočeském kraji by nyní volby do Sněmovny vyhrála ODS, které by dalo hlas 24 procent lidí, za ní by se umístila ČSSD se ziskem 23 procent hlasů. Vyplývá to z volebního modelu agentur STEM a SC&C pro Českou televizi. Do sněmovny by se dostala také TOP 09 s 15,5 procenta, komunisté s 12 procenty a Věci veřejné s 9,5 procenta hlasů. K volbám by šly ve středních Čechách více než tři čtvrtiny dotázaných.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lídr středočeské kandidátky ODS Petr Bendl

Článek

Těsně pod hranicí pěti procent, která je podmínkou pro vstup do Sněmovny, podle průzkumu zůstali lidovci, volila by je čtyři procenta lidí. Strana práv občanů - zemanovci a Strana zelených by shodně získaly po 3,5 procenta hlasů. Statistická chyba je 1,5 procenta u menších stran, u větších stran 2,5 procenta.

V minulých sněmovních volbách zvítězila ve středních Čechách ODS se ziskem 39,19 procenta hlasů a vydobyla si tak deset mandátů. Druzí byli sociální demokraté, které volilo 30,74 procenta voličů, díky čemuž obsadila v dolní komoře osm křesel. Šlo o jeden z největších rozdílů mezi občanskými a sociálními demokraty v celé zemi. Třetí se umístila KSČM s 12,89 procenta hlasů (tři mandáty), na čtvrtém místě skončili zelení, kteří získali šest procent, a za nimi lidovci s necelými pěti procenty. Obě strany získaly jedno poslanecké křeslo. V kraji volilo 65,96 procenta oprávněných voličů.

Ubírá ČSSD body panování hejtmana Ratha?

Krajské volby před dvěma lety ale zcela zamíchaly s výsadním postavením ODS v oblasti. Díky kampani ČSSD slibující proplácení třicetikorunového poplatku ve zdravotnictví z kapes daňových poplatníků soc. dem. zvítězili a hejtmanem se stal David Rath. Ten se ale podle průzkumu veřejného mínění provedeného loni na podzim stal nejméně oblíbeným hejtmanem v Česku.

Průzkum, kterého se zúčastnilo 1019 respondentů, byl minulý týden proveden pro pořad České televize Otázky Václava Moravce. Předvolební debaty Speciál Otázek Václava Moravce, kterou bude televize vysílat ve středu 12. května, se zúčastní lídři pěti stran, které by podle dotazování mohly po volbách vstoupit do Sněmovny.

Diskutovat budou třeba o zvažované stavbě mezinárodního letiště ve Vodochodech, bytové výstavbě v okolí velkých měst a o satelitních městečkách nebo o dopravní infrastruktuře.

Volby do Sněmovny se konají 28. a 29. května. O hlasy voličů bude v kraji soupeřit 20 stran. Je to o jednu více než při minulých sněmovních volbách v roce 2006. Celkově se bude o přízeň lidí ucházet 552 kandidátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám