Hlavní obsah

Jednání komise o rovném důchodu zhatil problém penzí pro invalidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh na zavedení rovného důchodu, což je jedna ze čtyř variant důchodové reformy, v úterý projednával poradní sbor ministrů financí a práce, takzvaná Bezděkova komise. Variantu značně zkomplikovala otázka invalidních důchodů. Zjistilo se, že by je nedokázala dostatečně zajistit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bezděkova komise proto návrh vrátila ministerstvu práce a sociálních věcí k dalšímu dopracování. Informoval o tom člen komise a vrchní ředitel sekce sociální a rodinné politiky MPSV Jiří Král.

Rovný důchod by byl pro všechny stejný a ekvivalence, tedy výše důchodu podle zásluh, by se odehrávala v dalším pilíři. "Ale nastává problém, co s invalidními důchody, protože když se stanete invalidním ve třiceti, tak si nestihnete naspořit," řekl Král. Je pro to invalidní důchody řešit jinak, například ve formě pojištění u pojišťovny.

MPSV proto musí variantu dopracovat. Vzhledem k tomu, že by byla nižší pojistná sazba než dnes, rozdíl by se musel využít na povinné spoření v dalším pilíři a na spoření pro invalidy. Další ze čtyř možných variant důchodové reformy projednávala komise již na svých dřívějších zasedáních.

Pozůstalostní důchod podle věrnosti

Komise dále projednávala otázku pozůstalostních důchodů. Její členové se dohodli, že doporučí dělení nároků mezi manžele podle toho, jak dlouho dané manželství trvalo.

V současnosti, když se manželé rozvedou třeba i přímo před důchodem a jeden z nich se poté znovu provdá či ožení, tak ten druhý ztrácí na pozůstalostní vdovský či vdovecký důchod jakýkoliv nárok. Pozůstalostní důchod by se nyní mohl odvozovat podle počtu let, které spolu manželé strávili, a výše výdělků v tom daném roce. I ta rozvedená žena, která třeba kvůli manželství nemohla v danou dobu pracovat, by tak mohla z důchodu něco mít, řekl Král.

Dále v průběhu jednání došlo i na rozhodnutí Ústavního soudu ohledně náhradového poměru, ale zde nedospěla komise k žádnému závěru.

Ve dnech 14. až 15. května by se měl sejít užší tým, který bude tvořit návrh zprávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám