Hlavní obsah

Hejtmani obrátili a po vzoru Paroubka chtějí znát výsledky studentských voleb

Aktualizováno

Hejtmani v úterý vyzvali k okamžitému zveřejnění výsledku studentských voleb, které organizovala společnost Člověk v tísni. Ke zveřejnění výsledků vyzval minulý týden předseda ČSSD Jiří Paroubek. Právě hejtmani přitom dřívější zveřejnění výsledků hlasování odmítali.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Studentské volby, které pořádá společnost Člověk v tísni měsíc před volbami do Sněmovny, se konaly 26. dubna.

Článek

V úterním prohlášení, které podepsal předseda asociace a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), píšou hejtmani o údajných nepodložených útocích proti krajům, hejtmanům i některým politickým stranám. Studentské volby kritizují jako nezvládnuté. Projekt se podle nich stal "předmětem nejtvrdšího politického boje" a "nehorázného útoku proti ČSSD".

"Litujeme, že se společnosti Člověk se v tísni nepodařilo projekt udržet jako apolitický," uvedli k tomu hejtmani

Nejdřív proti, nyní pro

Například středočeský hejtman David Rath (ČSSD) přitom před zveřejněním výsledků studentského hlasování ještě před volbami varoval.

Člověk v tísni po debatě, kterou vedl koncem dubna mimo jiné i s představiteli Asociace krajů ČR, ustoupil od původního záměru a rozhodl se výsledky publikovat až po uzavření volebních místností. Nyní chtějí hejtmani výsledky zveřejnit ještě před volbami. [celá zpráva]

Možná je k tomu inspirovala i žádost jejich stranického šéfa, který ke zveřejnění výsledků vyzval již minulý týden. [celá zpráva]

"V současné chvíli nevidíme důvod měnit termín vyhlášení výsledků studentských voleb. Celkové výsledky bychom nezveřejnili na žádost žádné politické strany," reagovali minulý týden organizátoři na Paroubkovu výzvu.

Rath, coby nejhlasitější kritik brzkého zveřejnění výsledků, argumentoval tím, že výsledky volební simulace na školách podle něj mohou zasáhnout do předvolební situace. Hejtman tehdy připustil, že mezi studenty podle průzkumů veřejného mínění převažují spíše sympatizanti pravice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám