Hlavní obsah

Nečas představil svůj tým, Langer chybí

Právo, Novinky, luk, jas
Praha
Aktualizováno

Volební lídr ODS Petr Nečas představil v úterý "kompetenční tým" pro volby. Jde o jména, která by se mohla objevit v případném kabinetu ODS. Vedle známých jmen typu Alexandra Vondry či Jiřího Pospíšila se v něm objevují i méně známí Martin Kocourek či Pavel Drobil. Chybí naopak šéf kampaně a místopředseda strany Ivan Langer.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kompetenční tým, který představil volební lídr ODS Petr Nečas

Článek

Vondra by měl v Nečasově týmu odpovídat za zahraniční politiku a obranu zatímco Pospíšil za spravedlnost, vědu a vzdělávání. Martin Kocourek, který je ekonomickým expertem strany, by měl mít na starost státní finance a lídr severomoravské kandidátky Drobil by zodpovídal za hospodářství a podnikání.

Petr Bendl by měl mít na starost problematiku venkova a dopravy, místopředseda David Vodrážka  by se měl zabývat problematikou životního prostředí. Místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová má na starost problematiku rodinné politiky a kultury, zatímco senátorka Daniela Filipiová dostala pod patronát zdravotnictví a sociální politiku.

Langer je nyní vytížen kampaní

Nečas upozornil, že tým není stínovou vládou. Nejsou v něm zastoupeny ani osobnosti, které by dohlížely na problematiku silových resortů vnitra či obrany. Není proto vyloučeno, že by se v eventuálním kabinetu mohl za ODS objevit i Langer, na něhož je alergická zejména ČSSD. Chybí i tvůrce zdravotnické reformy Tomáš Julínek čí místopředseda Petr Gandalovič.

Nečas na tiskové konferenci osvětlil, že Langer v týmu absentuje proto, že je plně vytížen organizací kampaně. Gandalovič zase kandidaturou na Ústecku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pavel Drobil

Před časem Nečas jakékoliv debaty o personálním zajištění případné vlády za účasti ODS odmítal s tím, že jde o předčasnou debatu a kabinet by byl beztak koaliční. Kompetenční tým je proto především týmem spolupracovníků, tvrdí.

"Chci zdůraznit, že se nejedná o stínovou vládu. Neporcujeme medvěda, který ještě běhá po lese," uvedl Nečas.

ČSSD stínový kabinet má

Oproti tomu sociální demokraté se zaštiťují stínovým kabinetem. Předseda strany Jiří Paroubek jmenoval při debatě s Nečasem například Bohuslava Sobotku v čele resortu financí, Lubomíra Zaorálka jako ministra zahraničí, Davida Ratha coby ministra zdravotnictví a Martina Pecinu jako ministra vnitra. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám