Hlavní obsah

Předvolební kampaň je drahá, nudná a hloupě negativní, shodli se experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemským stranám schází v kampani před letošními volbami zejména invence. Myslí si to experti na mediální scénu, kteří se shodují i v tom, že kampaň je ve srovnání s předchozími profesionálnější a velmi nákladná. Odsuzují naopak pošpiňování a osočování politických protivníků.

Foto: Novinky

Strany na billboardech vsadily na palbu do protivníků.

Článek

"Je vidět postupná profesionalizace v přípravě kampaní. Namísto bezobsažných frází se už některé politické strany naučily komunikovat jednoduché a srozumitelné body svých volebních programů. Je zde tedy vidět příklon ke klasickým kampaním, které využívá komerční sféra," řekl ředitel agentury TBWA Radek Dráb.

Nové strany podle něj správně pochopily, že jejich největší výhodou není originální volební program, ale tvář lídra.

Celý ten blázinec, co otravuje lidi, by se měl nějak regulovat.
Jiří Mikeš, odborník na marketingovou komunikaci

Oficiální část je po grafické stránce celkem vydařená, billboardy jsou krátké a sdělné a jsou snad všude, souhlasil ředitel Big Partnership Media Jiří Lichý. Překvapilo jej, že krize je celkem malým tématem. Naproti tomu se opakuje téma korupce.

Neoficiální část, tu pomlouvačnou, zhodnotil velmi negativně. "Myslím si, že přinese jen velmi málo voličů," poznamenal.

"Kampaně jsou ostřejší a stojí hodně peněz. Soudím, že celý ten blázinec, co otravuje lidi, by se měl nějak regulovat," řekl Jiří Mikeš z katedry obchodního podnikání a komerčních komunikací VŠE.

Než mluvit o sobě, házejí špínu na druhé

"Stejná blamáž jako dřív. Nechápu, proč se za svoje peníze musím dívat na ošklivé obličeje, slibující mi nesmysly nebo ještě hůř, osočující ty ostatní," komentoval kampaň ředitel Young & Rubicam Petr Havlíček. Někdo podle něj zřejmě politikům poradil, že lepší než říct, co pro lidi opravdu udělají, je házet špínu na druhé, a tím o sobě nesdělit vůbec nic.

Nejlépe na něj působí kampaň TOP 09, protože má prý alespoň koncept. "Pohádkové sliby ČSSD mě urážejí, nekonkrétnost ODS zaráží, tupá hesla z 80. let KSČM nepřekvapují, ostatní nijak neoslovuje," podotkl.

Mikeše překvapily jen Věci veřejné "článkovou kampaní". "Pokud budu hodnotit pouze vizuální část, nikoli obsahovou, tak nejlépe jsou na tom ODS a ČSSD. TOP 09 příliš sází na tvář Karla Schwarzerberga," míní Lichý.

ODS se poučila z minulosti

Dráb z čistě marketingového pohledu považuje za zdařilou kampaň ČSSD, a to jak z hlediska obsahu, který má potenciál oslovit, tak zacílení na jednotlivé voličské skupiny.

Kampaň ODS podle něj používá podobné taktiky. Zde je vidět poučení z minulých kampaní, kdy ČSSD byla kvalitně vedenými kampaněmi výrazně před ODS. Léta neměnnou a marketingově neúčinnou kampaň vedou prý lidovci a KSČM, kteří ale míří především na své věrné voliče.

Věci veřejné a TOP 09 sází především na známé tváře a zároveň obě pracují s jednou klíčovou myšlenkou, konec korupce (VV) a úspory (TOP 09), dodal.

Strany neumí využít sociální sítě

Překvapením je pro Drába bojkot "pravicových" médií ze strany ČSSD kvůli údajnému vyvolávání atmosféry konfrontace a nenávisti ve společnosti a jako reakce na útok na Bohuslava Sobotku. [celá zpráva]

Nečekal také to, že žádná politická strana nebyla schopna využít potenciál sociálních sítí. "Tento fakt vynikne ještě více, když si uvědomíme, že každý marketingový manažer dnes zná úspěšný příběh předvolebního tažení Baracka Obamy, které bylo založeno právě na sociálních sítí a kontaktním marketingu," upozornil.

Lichý odhadl celkové náklady za všechny strany na stovky milionů korun. "Outdoor je prakticky zaplněn předvolebními kampaněmi, tisk jakbysmet, televize a radia plná debat, takže celkový mediální prostor má hodnotu stovek miliónů Kč," souhlasil Havlíček.

Anketa

Schvalujete negativní kampaň útočící na politické soupeře?
Ano
5,7 %
Ne
90 %
Beru ji jako nutné zlo
4,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28322 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Liška zahájil kampaň zelených slaňováním

Další stranou, která se naplno vrhla do předvolební kampaně, jsou od úterý zelení. Předseda strany Ondřej Liška ji odstartoval slaněním z jednoho z domů na...

Výběr článků

Načítám