Hlavní obsah

Kdo nehulí s námi, hulí proti nám, hlásalo 12 tisíc demonstrantů v Praze

Více než dvanáct tisíc lidí se v sobotu po poledni sešlo v Praze, aby demonstrovali za legalizaci konopí. Akce odstartovala na Karlově náměstí, odkud se za doprovodu hlasité hudby vydal průvod demonstrantů přes Václavské náměstí do parku Parukářka. Demonstrace zvaná Million Marihuana March se letos koná už po třinácté a kromě Prahy probíhá i v dalších světových metropolích.

Článek

Když se průvod dal do pohybu, zaplnil ulice od Karlova až na Václavské náměstí, kde se dav promíchal s předvolební akcí Strany svobodných občanů. Odtud šli demonstranti Vinohradskou ulicí.

Na pochod se mladí lidé vypravili s různými transparenty s hesly propagujícími legalizaci marihuany, jako například "Neznáš, nezakazuj" nebo "Kdo nehulí s námi, hulí proti nám". Všude okolo nich byla cítit typická vůně marihuanových cigaret. V čele davu jel nákladní automobil s hudební aparaturou. Na akci dohlížely desítky policistů, kteří občas zastavují dopravu.

Foto: ČTK

Milion Marihuana March v Praze

Akci ovlivnily blížící se sněmovní volby, v průvodu tak byly vidět i transparenty České pirátské strany nebo nápisy Volte 24, což je číslo, pod kterým kandiduje Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Demonstranti vyzdvihovali léčebné účinky konopí

Demonstranti se snažili upozornit na zákony, které i přes jisté změkčení stále kriminalizují držení a pěstování konopí. Podle nich to nahrává drogovým mafiím, které na prohibici vydělávají. "Drogová politika České republiky podporuje černý trh s konopím a napomáhá drogovým mafiím k neuvěřitelným ziskům. Konopí by se za rozumné legislativní úpravy mohlo stát nejen efektivním legálním lékem, ale i z daní vyplývajícím se přínosem do státní pokladny," uvedl mluvčí organizace Legalizace.cz Robert Veverka.

Sdružení proto vyzvalo vládu, aby legalizovala pěstování a držení konopí jak pro léčebné účely, tak pro osobní potřebu či vědecké účely.

Foto: ČTK

V průvodu nechyběly transparenty

Organizátoři akce dále tvrdili, že občané ČR jsou diskriminováni v právu a svobodě na vlastní zdraví deklarované ústavou. Poukazovali tak na to, že některé konopné produkty pomáhají nemocným například s roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou chorobou či migrénou. Přesto je jejich užívání i pěstování trestné.

"Staří a nemocní lidé užívající konopí nejsou společnosti nijak nebezpeční a neměli by být vystavováni policejní persekuci," uvedla místopředsedkyně sdružení Legalizace.cz Hana Gabrielová. Součástí happeningu na Parukářce byla i akce zvaná Semínka seniorům, kde nemocní lidé dostanou nejen semena rostliny, ale i informace o tom, jak ji pěstovat.

Foto: ČTK

V průvodu nechyběly transparenty

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám