Hlavní obsah

Fischerova vláda sbírá od politologů body za slušnost, kritiku za ČEZ

Názory politologů při bilancování roku vládnutí úřednického kabinetu Jana Fischera se dostávají do rozporu, jakmile dojde na hodnocení, s jakým úspěchem se vláda ubránila vlivům mocných lobby. Michal Klíma z Vysoké školy ekonomické tvrdí, že kabinet ukázal, jak lze vládnout slušně, bez korupce a klientelismu. Naproti tomu podle Lukáše Linka ze Sociologického ústavu narostla během roku nadvláda energetického gigantu ČEZ.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Úřednická vláda premiéra Jana Fischera v sestavě, jak ji jmenoval Václav Klaus.

Článek

Linek při své kritice poukázal především na nedávné přitakání ministerstva životního prostředí kritizované variantě modernizace elektrárny Prunéřov, kvůli níž například odstoupil někdejší šéf resortu Jan Dusík.

Klíma považuje za největší pozitivum kabinetu otevření tématu státního dluhu. Kabinet, který vznikl jako dočasný, byl limitován malou podporu Sněmovny, neměl většinu, dokonce za ním nestála žádná strana. "Vláda vládla jen potud, pokud jí to Sněmovna dovolila," konstatoval Klíma.

Podle Linka vláda, do které nominovali své lidi hlavně sociální a občanští demokraté, nemohla navíc dosáhnout jakékoli programové shody na klíčových reformách. Nekladla si v tomto ohledu ani žádné ambice. Dalším omezením kabinetu byl čas, původně totiž vláda vznikla na několik měsíců. Vládnout měla do předčasných voleb, které se nakonec neuskutečnily.

Po personální stránce si podle Klímy zaslouží ocenění zejména premiér a ministr financí Eduard Janota za přístup k veřejným financím. "Velmi tvrdě ve veřejném prostoru řekl, že je to vážný problém. Osvojily si to nejen strany pravého středu, ale i sociální demokracie. I ta říká, že nelze zvyšovat dluh, i když má jiná řešení," uvedl Klíma.

Dočasný kabinet v prodloužení

Fischerovu vládu jmenoval prezident loni 8. května. Ve Strakově akademii nahradila kabinet Mirka Topolánka (ODS), kterému Sněmovna loni v březnu vyjádřila nedůvěru. Původně se předpokládalo, že úřednická vláda dovede zemi jen k říjnovým předčasným volbám. Poté, co je rozhodnutí Ústavního soudu znemožnilo, a politici se smířili s tím, že hlasování se odehraje až v řádném termínu letos na jaře, bylo jasné, že mandát Fischerova týmu bude podstatně delší.

Úřednická vláda tak zažila například několik personálních změn a byla u řady sledovaných událostí na domácím i zahraničněpolitickém poli. Byl to premiér Fischer, komu americký prezident Barack Obama loni v září oznámil, že USA upustily od záměru postavit v ČR a v Polsku protiraketový štít. Vláda také mimo jiné rozhodla o tom, že novým eurokomisařem bude tehdejší ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle. Ve Sněmovně kabinet prosadil státní rozpočet a s ním související vládní balíček úsporných opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám