Hlavní obsah

Klaus si Nečase pozval na Hrad poprvé jako lídra ODS

Praha

Poté, co prezident Václav Klaus opakovaně zkritizoval malé strany, rozhodl se přijmout lídra ODS Petra Nečase. Ten má na Hrad přijít v pátek v devět hodin ráno. Půjde o vůbec první setkání s hlavou státu v Nečasově nové roli.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lídr ODS Petr Nečas

Článek

Klaus v březnu přijal odchod Mirka Topolánka a jeho náhradu za Nečase kladně s tím, že by byl rád, kdyby se novému šéfovi podařilo s ODS něco udělat, přičemž mu bude držet palce. Nejnověji však prezident označil změny ve straně, kterou kdysi zakládal, za nedostatečné.

„Myslím si, že v žádném případě nestačilo zbavit se jedné osoby. Je naprosto evidentní, že mělo dojít minimálně ke změně dvou osob,“ uvedl Klaus v týdeníku Euro. Jména nesdělil, kromě Topolánka měl v minulosti spory například s místopředsedou Ivanem Langrem, který svůj post ve straně ustál.

Ještě mnohem důležitější je podle Klause změna ducha strany. „Jsem velmi rozpačitý z předvolebních billboardů ODS. Viděl jsem billboard s motivem: ‚Pracovní místa. Řešení ODS.‘ A pak jsem několik minut přemýšlel, co mi tímto heslem chce ODS říci, a přiznávám, že jsem na to nepřišel,“ uvedl Klaus.

„Prezidenta mám ve svém srdci“

Nečas Klausova slova o tom, že v ODS nedošlo k dostatečné změně, komentoval: „Stalo se jednoznačné přesměrování ODS k politice, která má být serióznější a důvěryhodnější, a projevilo se to i v personálních změnách.“ Zopakoval, že si Klause váží.

Klaus se s ODS definitivně rozešel na kongresu v roce 2008, kdy složil funkci čestného předsedy. Poznamenal, že si mimo jiné i Nečasovo jméno vymazal z telefonu. Na to Nečas krátce po svém zvolení lídrem reagoval: „Já bych si pana prezidenta nikdy odnikud nevymazal. Nevymazal jsem si ho ani ze své paměti, ani ze svého srdce.“

Prezident dal opakovaně najevo, že považuje za klíčové strany ODS a ČSSD. Na začátku roku se sešel pouze s Topolánkem a Jiřím Paroubkem. Z představitelů malých stran přijal jen předsedu Strany práv občanů – zemanovci Miloše Zemana.

TOP 09 a Věci veřejné hlavu státu deprimují

Klaus dlouhodobě kritizuje zelené. Nyní také TOP 09 a Věci veřejné. „De facto neznámé strany, které mají jednu dvě viditelné osoby a žádný program, žádnou ideologii, začínají získávat netušenou podporu,“ řekl Klaus. Vždycky prý ve světě říkal, že výhodou Česka jsou jasně definované strany. „To se vznikem stran TOP 09 a Věcí veřejných totálně rozmazalo. A to je obrovský pokles a obrovská ztráta, která mě dlouhodobě deprimuje,“ soudí prezident.

O šéfovi Věcí veřejných Radku Johnovi řekl: „Kdybyste mě teď natáhli na skřipec a ptali se, jestli znám nějaký názor pana Johna, ale skoro bych přidal i pana Schwarzenberga, tak ani na mučidlech bych si neuměl žádný jejich politický názor vymyslet.“

V prosincovém rozhovoru pro Právo se Klaus o TOP 09 vyjádřil jako o polostraně „s jedním člověkem, Miroslavem Kalouskem, a s figurkou pana Schwarzenberga v čele“. Na dotaz, co říká SPOZ, pouze podotkl: „Možná jsem na někoho zapomněl, a vidíte, ta zemanovská strana mě vůbec nenapadla.“

Nečas v nedávném rozhovoru pro Právo na dotaz, zda by chtěl, aby se Klaus vrátil do funkce čestného předsedy, odpověděl: „Teď musím konstatovat, že pan prezident odešel z pozice čestného předsedy ODS v roce 2008, ale ODS nikdy neodešla od pana prezidenta. Je to zcela na rozhodování pana prezidenta a myslím si, že mi vůbec nepřísluší, abych tu věc nějak komentoval nebo ovlivňoval.“

Reklama

Výběr článků

Načítám