Hlavní obsah

Nové strany v Praze útočí na pozice ODS a ČSSD

Právo, Novinky, Lukáš Bek
Praha

Nadvláda ODS v Praze končí, nová konkurence však stahuje body i ČSSD. Podle průzkumu ODS skoro dostihly ČSSD a TOP 09. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek neskrývá, že si dělá zálusk na pražské pravicové jádro. Prolomit dosavadní neochvějný trend by chtěl i šéf pražské ČSSD Petr Hulinský, který věří v bezprecedentní vítězství. Mimo to další průzkum na Olomoucku ukázal, že vyškrtnutí expředsedy Sněmovny Miloslava Vlčka ČSSD pomohlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Vodrážka (ODS)

Článek

Agentury STEM a SC v průzkumu pro Českou televizi naměřily ODS jen těsné vítězství, přišla o celou polovinu voličů.

Zatímco před čtyřmi lety občanští demokraté ve sněmovních volbách v metropoli dosáhli 48,3 procenta, letos by to podle průzkumu bylo jen 23,5 procenta. Soc. dem. a TOP 09 by měly shodně po 19,5 procenta. Pražská ČSSD je tak zřejmě jediná v republice, která oproti předchozím volbám ztrácí, před čtyřmi lety dosáhla v hlavním městě 23,3 procenta.

V roce 2006 vedl ODS do voleb v Praze tehdejší předseda Mirek Topolánek. Dnes je jedničkou první místopředseda David Vodrážka a dvojkou primátor Pavel Bém.

Nevím, kdo komu ubírá hlasy.

ČSSD jde do boje o pražské hlasy s ministrem vnitra Martinem Pecinou. TOP 09 nasadila svého šéfa Karla Schwarzenberga. Právě TOP 09 podle analytiků boduje z velké části na úkor občanských demokratů.

„Já nevím, kdo komu ubírá hlasy,“ soudí první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek s tím, že skutečné rozhodnutí padne ve volbách. „Jsme alternativa pro přemýšlivého pravicového voliče,“ dodal Kalousek.

Hulinský věří ve vítězství

Předseda pražské ČSSD a dvojka na kandidátce v hlavním městě Petr Hulinský v pondělí Právu řekl: „Pevně věřím, že výsledek bude diametrálně odlišný a že v Praze zvítězíme.“

Foto: Právo

Průzkum voličských preferencí v Praze

Další stranou, jež ubírá občanským demokratům hlasy, jsou Věci veřejné (VV), které v Praze vede předseda Radek John. VV by dosáhly 16 procent. Pětiprocentní hranici celostátně nutnou pro vstup do Sněmovny by překročili ještě komunisté se sedmi procenty a lídrem Jiřím Dolejšem.

Průzkum naznačil revoluční výměnu na magistrátu

Naopak Strana zelených by získala jen 4,5 procenta. Stranu práv občanů – zemanovce a lidovce by volilo jen po třech procentech voličů. Suverenita Jany Bobošíkové, jejímž lídrem v Praze je známá advokátka Klára Slámová, získala jedno procento.

Pokud by podobně jako v tomto průzkumu dopadly na podzim volby na pražskou radnici, mohly by ČSSD, TOP 09 a Věci veřejné po šestnácti letech vyřadit z vedení ODS.

V Praze byla v minulých sněmovních volbách úspěšná Strana zelených, získala zde přes devět procent. Nyní jsou její vyhlídky mnohem slabší.

Bez Vlčka přibyly na Olomoucku soc. dem. body

Agentury SC a STEM prováděly také průzkum pro Český rozhlas, a to v Olomouckém kraji. Ukázalo se, že sociální demokracii zřejmě pomohl odchod zdejšího lídra, již bývalého předsedy Sněmovny Miloslava Vlčka, který v pátek dolní komoru opustil.

ČSSD by v kraji zvítězila s 29 procenty, což je o dva body více, než jí tytéž agentury naměřily před časem v průzkumu pro Českou televizi.

Následovala by ODS (16 procent) vedená místopředsedou Ivanem Langrem. Komunisté a Věci veřejné by získali shodně po 13,5 procenta. TOP 09 by volilo 11,5 a lidovce 6,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám