Hlavní obsah

Aktivisté vyvěsili ministrům za hlavou transparent "Vítejte v ČEZké republice"

– Praha • Aktualizováno

Tři ekologičtí aktivisté z hnutí Greenpeace vylezli v pondělí před 14. hodinou na střechu Strakovy akademie, kde zasedá vláda. Protestovali proti způsobu, jakým chce polostátní ČEZ rekonstruovat elektrárnu Prunéřov II. Policie je po půlhodině přesvědčila, aby slezli.

Článek

Demonstranti vyvěsili transparent "Vítejte v ČEZké republice". K cestě na střechu použili automobil s plošinou.

Aktivistům se nelíbí způsob, jakým bude rekonstruována prunéřovská elektrárna. Vybranou technologii nepovažují za nejšetrnější k životnímu prostředí.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Ministři s premiérem na tiskové konferenci vlády. Nad nimi ekologičtí aktivisté, kteří vylezli na střechu Strakovy akademie.

Premiér Jan Fischer a ministři Eduard Janota, Jakub Šebesta a Martin Pecina, kterým lidé z Greenpeace v době tiskové konference po zasedání kabinetu protestovali nad hlavami, si jich nevšímali. Policisté v maskách pak transparent strhli, předtím proběhli novinářům nad hlavami.

Aktivisté také vedle české vlajky na střeše Strakovy akademie chtěli umístit vlajku s logem elektrárenského gigantu, policie ale zasáhla.

"Podcenili jsme obranu Úřadu vlády, je to moje vina. Bude zřejmě nezbytné zastavovat dopravu," řekl ministr vnitra Martin Pecina novinářům.

Rekonstrukce elektrárny může začít

Kvůli sporům o povolení k úpravě elektrárny podal demisi ministr životního prostředí Jan Dusík. Strana zelených, která jej do kabinetu nominovala, následně přestala vládu podporovat. [celá zpráva]

Dusíkova nástupkyně Rut Bízková dala rekonstrukci elektrárny zelenou v podobě, kterou navrhovala společnost ČEZ. [celá zpráva]

K podobnému incidentu došlo již loni v říjnu. Tehdy aktivisty ze střechy sundalo policejní komando. První protest byl zaměřen proti zvažovanému prolomení těžebních limitů v severních Čechách. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přihlížející policisté

V obou případech se na střechu budovy dostali pomocí vysokozdvižné plošiny.

Letos v březnu aktivisté obsadili přímo komín prunéřovské elektrárny. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám