Hlavní obsah

Radek John podal kvůli mediálním útokům žalobu na ČSSD

Novinky, jim
Aktualizováno

Předseda strany Věci veřejné Radek John podal žalobu proti ČSSD na ochranu osobnosti. Nelíbí se mu některé spekulace, které strana prezentuje, týkající se jeho působení ve společnosti Ora Print, k jeho vztahu ke Všeobecné zdravotní pojišťovně a ke státnímu podniku Lesy ČR. Podle něj se nezakládají na pravdě a je třeba je zarazit.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

"Podávám žalobu na ochranu osobnosti. Neustálé lživé mediální útoky, které vedení ČSSD vydává za pravdu, už musí někdo zarazit," uvedl v neděli v tiskové zprávě John.

Podle něj se jistě prokáže, že právo je na jeho straně a sociální demokraté se mu „ještě rádi omluví“.

Některé z výroků, které se Johna dotkly, prezentuje ČSSD na svém webu i jinde na internetu. "Radek John se podílel na tunelování veřejného majetku, ať již ve VZP nebo ve státním podniku Lesy ČR," citují například VV z vyjádření ČSSD.

Ostrá obvinění z pera Paroubka a Zaorálka

Další pocházejí přímo z pera čelních představitelů. Johnovi se například nelíbí výrok místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka, podle nějž „Janouškova společnost pod Johnovým bedlivým dozorem vytunelovala z veřejných prostředků stovky miliónů korun.“ Zaorálek poukázal na podnikatele Romana Janouška, který má údajně významný vliv na pražskou politickou scénu.

Johnovi pak vadí i podobné výroky šéfa soc. dem. Jiřího Paroubka, který si rovněž nebral servítky. "K odstupu vyzývám i Radka Johna, který desítky miliónů korun vydělal na nevýhodných státních zakázkách pro lesy České republiky a VZP. Existuje podezření, že peníze byly ukradeny," prohlásil například Paroubek poté, co ohlásil odstoupení někdejšího předsedy Sněmovny Miloslava Vlčka podezřelého ze spoluúčasti na zneužití státní dotace.

"Zaprvé je potřeba přestat krást - například Radek John s podnikatelem Romanem Janouškem za posledních sedm let vytunelovali z VZP přes 300 miliónů korun," připomíná John další útok Paroubka.

John žádá omluvu na www.cssd.cz

John se zlobí, že strana je zahlcena reakcemi lidí, ke kterým se dané výroky dostaly. Stranu ale podle Johna nejvíce poškozuje to, že lidé, kteří nežádají o vysvětlení, mohou obviněním uvěřit.

VV bude žádat veřejnou omluvu zveřejněnou na stránkách ČSSD a doznání, že se obvinění nezakládají na pravdě. Krom toho by měli soc. dem. výroky z webu odstranit.

Šéf soc. dem. se soudu neobává

Vzhledem k tomu, že John nepodával žalobu na média, která o kauzách referovala, je zřejmé, že snahou VV je žalobou zastrašit ČSSD, napsal Paroubek v prohlášení pro média. Sociální demokracie se případného soudního sporu neobává a bude pokračovat v zájmu budoucnosti ČR ve zpřístupňování informací občanům, uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám