Hlavní obsah

Důchodový systém je nespravedlivý, souhlasí lidé s Ústavním soudem

Novinky, jim

Nadpoloviční většina lidí považuje nedávné rozhodnutí Ústavního soudu, kterým zrušil zákon o výpočtu důchodů, za správné. Upozornil na to internetový průzkum společnosti SANEP. Podle něj dvě třetiny lidí souhlasí, že současný výpočet důchodů je nespravedlivý a je ho třeba změnit. Většina respondentů nesouhlasí s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, který soudce za verdikt zkritizoval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ÚS Pavel Rychetský

Článek

Rozhodnutí Ústavního soudu vyvolalo obrovský rozruch mezi politiky i ekonomy. Soudci totiž zrušili část zákona o penzích s tím, že lidé, kteří odváděli za svých příjmů více peněz, mají nárok na lepší zajištění v důchodu. Platnost verdiktu odsunul na 30. září příštího roku.

„Rozhodnutí Ústavního soudu vyvolává řadu rozporuplných reakcí i u široké veřejnosti. Na jedné straně totiž nadpoloviční většina dotázaných rozhodnutí Ústavního soudu vnímá jako správné, ale zároveň se většina dotázaných obává zatížení státní kasy, a tedy i případného snížení penzí,“ uvedli autoři průzkumu.

Názor veřejnosti ale rozchází nad otázkou, zda verdikt znamená zrušení solidarity v rámci důchodového systému. Počet respondentů, který se s touto možností ztotožnil nebo ji zavrhl, byl shodný.

Paroubek: verdikt je aktivistický

Průzkum zkoumal i postoj lidí k tomu, jak na rozhodnutí Ústavního soudu reagoval šéf soc. dem. Jiří Paroubek, který dlouhodobě soudce kritizuje s tím, že se chovají jako třetí komora parlamentu, a že ztratili rozum.

Verdikt týkající se výše důchodů označil Paroubek za aktivistický, neboť soudci podle jeho názoru ovlivnili i výši rozpočtového schodku bez toho, aby nesli politickou odpovědnost. Více než polovině lidí se názor Paroubka nelíbil, naopak více než třetina respondentů s ním souhlasí.

O nutnosti důchodové reformy pak mezi dotázanými není prakticky pochyb. Reformu si nepřeje jen mizivých osm procent dotázaných, dalších osm procent na to nemělo ve věci jasný názor.

Internetový průzkum společnosti SANEP byl mezi 24. až 28. dubnem proveden na reprezentativním vzorku 6 817 dotázaných ve věkové kategorii 18 až 69 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám