Hlavní obsah

Na Petříně padl rekord v líbání, Havlovi jen přihlíželi

– Praha

Nový český rekord v počtu dvojic líbajících se pod rozkvetlým stromem vytvořily páry, které se v sobotu sešly na pražském Petříně. Pod známou rozhlednou se během dne políbilo 711 párů, řekl organizátor akce Zdeněk Novák.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pod Petřínem letos na 1. máje mlasklo nejvíce polibků v dějinách.

Článek

Dosavadními rekordmany byli účastníci podobného setkání, které se uskutečnilo před čtyřmi lety v Šumperku. Tam se tehdy políbilo 390 párů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Líbání pod Petříném se na 1. máje zúčastnilo přes sedm stovek párů.

Milencům z Petřína se podařilo překonat i další rekord, a to v počtu párů líbajících se současně na jednom místě. Podle pelhřimovské agentury Dobrý den, která rekordy registruje, se v tabulkách dosud objevilo nejvýše 28 párů. Na Petříně se však skupinovému veřejnému demonstrování lásky polibkem věnovalo 66 dvojic.

Polibky přes limit 

Mnozí zamilovaní ve věku téměř ještě pubertálním i bezmála seniorském se od sebe doslova nemohli odtrhnout a některé dvojice ještě dlouhé chvíle po uplynutí povinného desetivteřinového limitu zůstávaly s ústy zaklíněnými v hlubokém "francouzáku".

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podle tradice je třeba dívku políbit na 1. máje pod rozkvetlým stromem, aby neuschla.

"Takhle ve společnosti je to ještě lepší než jenom o samotě. Ale jenom líbání, v sexu bychom do toho asi skupinově nešli," uvedl se smíchem asi dvacetiletý mladík, který se rekordního pokusu zúčastnil s partnerkou.

Tradice velí, že by ženy měly být na 1. máje políbeny pod rozkvetlým stromem, jinak prý seschnou. Podle některých znalců přitom prameny vůbec nepotvrzují, že by se tento zvyk na rozdíl třeba od běžného stavění májek na českém venkově v dávnější minulosti dodržoval.

Bez ohledu na pohlaví 

Organizátoři se nikterak nenechali svázat konzervativními zásadami, a proto se pokusu o rekord dvojice mohly účastnit bez ohledu na pohlaví. S růžovou samolepkou s nápisem "Políbená neuschnu!", které hostesky obvykle rozdávaly něžnějším polovičkám ve dvojicích, si proto po Petříně hrdě vykračovali také muži.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Líbat se pod rozkvetlým stromem nemusí nutně jen mladí

"Na pohlaví nesejde, důležitá je láska. Heterosexuálních dvojic bylo přes 90 procent, homosexuálních tak desetina," odhadl Novák poměr sexuální orientace účastníků rekordu.

Vábení jara neodolal ani bývalý prezident Václav Havel, který na Petřín zamířil v doprovodu své manželky Dagmar a psa. Do fronty lidí čekajících na započítání do rekordu se však Havlovi nepostavili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám