Hlavní obsah

Arcibiskup Duka požehnal novému gama noži

– Praha
Právo, Václav Pergl

Pražský arcibiskup Dominik Duka ve středu požehnal novému gama noži v pražské Nemocnici Na Homolce. Je to přístroj, který se používá k léčbě zářením, a to zejména zhoubných i nezhoubných mozkových nádorů, mozkových cévních chorob či funkčních mozkových onemocnění, která vedou například k poruchám hybnosti či neztišitelným bolestem. Léčí se na něm i oční zelený zákal.

Foto: Václav Pergl, Právo

Arcibiskup Dominik Duka žehná novému gama noži v pražské Nemocnici Na Homolce. Vlevo od Duky náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Článek

„Přeji nemocnici, odborným pracovníkům i pacientům, aby se všechny operace zde opravdu zdařily,“ řekl Duka a vzápětí aspergilem přístroj pokropil.

Nový gama nůž, který stál 130 miliónů korun, a nemocnice na něj získala peníze ze státního rozpočtu, nahradí starší typ přístroje, který sloužil na stejném pracovišti 17 let a patřil Nadaci Charty 77. Nový model gama nože je v současné době nejdokonalejším radiochirurgickým přístrojem na světě.

„Na starém gama noži jsme léčili 800 pacientů ročně a stejně tomu bude i na novém. Podstatně se ale rozšiřují léčebné možnosti,“ uvedl primář oddělení stereotaktické a radiační neurochirurgie docent Roman Liščák.

„Tím, že se zvětší ozařovací prostor, zvýší se počet léčebných diagnóz o 10 až 20 procent a je možné provádět i zákroky v oblasti krku,“ řekl Právu ředitel nemocnice Vladimír Dbalý. Dodal, že pro pacienty i personál je nový gama nůž v radiaci šetrnější. Podobných přístrojů je v Evropě jen sedm.

Za operaci na gama noži zdravotní pojišťovny platí zhruba 46 tisíc korun, ale průměrná cena v Evropě je 7 až 10 tisíc eur, tedy až 250 tisíc korun.

Původní gama nůž, kterému v roce 1992 požehnal tehdejší kardinál Miloslav Vlk, byl převezen výrobci do Švédska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám