Hlavní obsah

Islandská sopka zbrzdila Ransdorfovo vydání k trestnímu stíhání

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský parlament (EP) měl minulý čtvrtek definitivně rozhodnout o vydání komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa k trestnímu stíhání kvůli dopravní nehodě z roku 2007. Omezení letecké dopravy způsobené erupcemi islandské sopky Eyjafjallajökull ale zabránilo tomu, aby se případem EP zabýval. Hlasování o zbavení Ransdorfa imunity by se tak po "sopečném" odkladu mohlo uskutečnit v květnu.

Foto: Mlejnková Alexandra, ČTK

Europoslanec Miloslav Ransdorf

Článek

„Evropský parlament byl sice schopen se usnášet, ale na předsednictvu se dohodlo, aby se mohli vyjádřit všichni, kteří se chtěli jednání zúčastnit a zabránila jim v tom vyšší moc, aby se nehlasovalo,“ vysvětlil Maštálka.

Na Ransdorfa by mohlo po zdržení dojít příští měsíc. Europoslanci se sejdou ve dnech 3. až 6 května. Podle Maštálky se dohodli, že budou výjimečně hlasovat i ve středu 5. května, jinak se hlasování konají vždy ve čtvrtek. Zda se o Ransdorfovi rozhodne už v tomto termínu ale není jasné, na programu to zatím není. Pořad jednání se ale ještě bude ladit.

V každém případě bude EP zasedat řádně ještě koncem května ve Štrasburku, kde budou europoslanci dohánět resty vzniklé „sopečným“ zdržením. Je pravděpodobné, že pokud tak neučiní počátkem května, o Ransdorfově imunitě rozhodnou právě ve Štrasburku na konci měsíce.

Ransdorf srazil chodkyni

Evropský parlament bude rozhodovat o Ransdorfově vydání k trestnímu stíhání kvůli nehodě, kterou způsobil v červnu 2007. Tehdy na přechodu v pražských Dejvicích srazil 44letou chodkyni, kterou lehce zranil. Ransdorf tehdy uvedl, že za nehodu ponese plnou zodpovědnost. Dodal, že ženu spatřil na poslední chvíli.

Europoslanci už jednou Ransdorfa kvůli případu imunity zbavili, ale vzhledem k tomu, že se loni v červnu konaly eurovolby, ve kterých obhájil mandát, je třeba tak učinit znovu. Pro Ransdorfovo vydání k trestnímu stíhání se už letos v březnu vyslovil Výbor pro právní otázky EP.

Nejde o jedinou nehodu, kterou Ransdorf zapříčinil. V červenci 2008 na přechodu v Karlovarské ulici v Praze srazil mladou dívku, třetí nehodu pak Ransdorf způsobil minulý týden v pátek, kdy při vyjíždění ze dvora v pražské Libušské ulici nedal přednost zprava a střetl se dalším vozem.

Reklama

Výběr článků

Načítám