Hlavní obsah

ODS ztrácí členy, ČSSD i menším stranám naopak přibývají

Právo, dan, luk, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strmý růst počtu členů ODS se loni zastavil. Zejména kvůli Ústeckému kraji, kde se strana potýkala s černými dušemi, jejich počet celkově klesl. Naopak soc. demokracii straníci přibývají, stejně jako TOP 09 a Věcem veřejným. S úbytkem členů se potýkají lidovci a také KSČM.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poloprázdný jednací sál Sněmovny

Článek

ODS měla v devadesátých letech i v tomto desetiletí vždy něco přes 20 tisíc členů. S jejím posledním vládním angažmá občanských demokratů výrazně přibylo. Nyní se situace zřejmě vrací do „normálu“.

Jak Právu řekl mluvčí strany Martin Kupka, aktuální stav členské základny je 31 465, což je zhruba o 1500 méně oproti loňsku. Důvodem je zejména úbytek v Ústeckém kraji, v němž se dvě stranické skupiny přetahovaly o moc i nabíráním takzvaných mrtvých duší.

„Bohužel spousta členů byla trošku zklamaná z toho, že se nepodařily určité změny v ODS dřív,“ řekl Právu místopředseda a jednička na ústecké kandidátce Petr Gandalovič v narážce na loňský kongres, kde byl připraven se postavit proti tehdejšímu předsedovi Mirku Topolánkovi.

V nedávné době se podle Gandalovičových slov změnila pravidla, takže snaha jednotlivých regionů se navzájem přečíslovat už prý nemá smysl. „To je myslím pozitivní, v ODS zůstávají skutečně jen ti členové, kteří tam chtějí zůstat, a ne ti, kteří tam chtěli být z jiných důvodů. Spoustu jiných stran to teprve čeká,“ uvedl Gandalovič.

Na Ústecku má nyní ODS podle Kupky 3150 členů, což je zhruba o 1500 méně proti loňsku. Celostátní úbytek je tedy zaviněn hlavně zdejší krajskou organizací.

Soc. dem. přibývá

Největší pokles členské základny ODS zaznamenala v Mostě a v Děčíně. Krajský předseda Jan Kubata to vysvětlil tím, že v obou městech vedení strany zrušilo zdejší místní sdružení kvůli podezření z účelových náborů nových členů do strany.

Podle statistik soc. dem. stoupl počet členů ČSSD za poslední rok o víc než tři tisíce členů. „K letošnímu 31. březnu jsme měli 24 081 členů, 1. ledna 2009 to bylo 20 684,“ sdělil Právu generální manažer ČSSD Jiří Havlíček.

Trvalý pokles své základny zaznamenávají lidovci a komunisté. Ještě v roce 1998 bylo lidovců přes 60 tisíc. Na konci loňského roku to bylo 36 tisíc. Roční úbytek od roku 2008 byl skoro dva tisíce členů. Průměrný věk člena KDU-ČSL je 63 let.

Komunisté jsou ještě starší, jejich průměrný věk je 70 let. Ke konci roku bylo 66 627 členů KSČM, za jeden rok jich ubylo pět tisíc.

Přírůstky zaznamenávají i nováčci na scéně, kteří mají šanci projít do Sněmovny. TOP 09 má okolo 3100 členů a na konci roku to bylo ještě 2300. Věci veřejné rostou ještě rychleji. Evidují 1500 členů a 1700 čekatelů, kteří musejí projít zhruba měsíčním ověřováním. Před měsícem podle Petry Hrušové z VV bylo o 300 členů méně a čekatelů o 250.

Výběr článků

Načítám