Hlavní obsah

Ministryně Kovářová uvízla na letišti v Lisabonu

Právo, Josef Koukal

Česká ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová v úterý uvízla stejně jako tisíce jiných cestujících na letišti v portugalském Lisabonu. Ministryně se právě vracela z několikadenní pracovní cesty po Jižní a Střední Americe, když se dozvěděla, že navazující let do Mnichova se neuskuteční, protože tamní letiště žádná letadla nepřijímá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

„Další lety jsou zrušeny, takže se pokusím dostat z Lisabonu co nejdříve domů náhradním způsobem,“ sdělila Právu ministryně v úterý odpoledne.

Kovářová odlétala ze Salvadoru, kde jednala na 12. kongresu OSN o trestním právu, už v pondělí večer.

Do Čech se vrátí ve čtvrtek

Další cestu bude muset absolvovat vlakem a autem, takže původní jednodenní cesta se protáhne o několik dní. Do Česka by měla přijet nejdříve ve čtvrtek.

„Pomohla mi velvyslankyně (v Portugalsku) a zajistila převoz auty do Madridu a pak vlakem do Barcelony,“ uvedla Kovářová. V Madridu ministryně také přenocuje, z Barcelony ji pak čeká cesta autem vyslaným pro ni z České republiky do Prahy.

Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Jitky Zinke se cesta ministryně z ciziny pro daňové poplatníky výrazně neprodraží.

„V tuto chvíli to znamená náklady na dopravu vlakem a autem. V konečném součtu, kdy dojde k navrácení peněz za letenku, nepředpokládáme výrazné náklady navíc,“ odhadla Zinke.

„Zvolila jsem nejekonomičtější řešení: kombinaci vlaku a auta, některá zajistili velvyslanci a moje auto mi vyjelo z Česka naproti,“ upřesnila Kovářová.

Zruší program do víkendu

Pracovní program měla ministryně naplánovaný už od středečního rána, protože se ale fyzicky dostane domů až ve čtvrtek, zbytek svých plánů na tento týden musela zrušit.

„Šlo o účast na poradě ekonomických ministrů, jednání v Senátu, pracovní schůzky a podobně. Pravděpodobně budu muset odvolat i svou účast na páteční Radě ministrů spravedlnosti v Lucemburku,“ popsala ministryně ze zahraničí.

„Také mé soukromé aktivity jsou ohroženy, což nemile ponesou mé děti a manžel,“ dodala Kovářová.

Na servis pracovníků letišť, kteří museli za pochodu řešit komplikovanou situaci, si však prý ministryně v žádném případě nestěžovala. „Všichni jsou vstřícní, ale odbavování na letištích je problematické. Všude čeká spousta lidí a není možné řešit přednostně jednoho ministra,“ uvedla Zinke.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám