Hlavní obsah

Soud zkoumá Svobodův postup v dědickém sporu o dům v Dejvicích

Právo, Josef Koukal
Praha

Ani po nedávných vyjádřeních lidoveckého předsedy Cyrila Svobody, že ukončuje svůj spor s charitativními organizacemi o dům v pražských Dejvicích, nedokáže Obvodní soud pro Prahu 6 říct, zda politik mediálně sledovanou při skutečně ukončil, či ne. Kauzu proto postupuje odvolacímu Městskému soudu v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf lidovců Cyril Svoboda

Článek

Soudní žalobou se Svoboda po léta snažil zneplatnit závěť restituentky Marie Kaprálkové z roku 2004, v níž odkázala svůj majetek včetně nemovitostí charitativním organizacím a vzdáleným příbuzným. Podle starší, zrušené závěti by totiž sám dědil činžovní dům, v novém testamentu mu nebožka odkázala pouze milión korun.

Když spor u obvodního soudu prohrál, oznámil Svoboda letos v lednu, že se proti rozsudku nebude odvolávat. Krátce nato však soudu zaslal písemný souhlas s odvoláním vedlejšího účastníka na straně žalobce, jímž je stát, čímž další dějství u odvolacího soudu fakticky umožnil. [celá zpráva]

Poté, co na rozpor mezi veřejnými prohlášeními a skutečným postupem lidoveckého předsedy upozornilo v dubnu Právo, vydal Svoboda prohlášení, že svůj souhlas s odvoláním státu stahuje a stažení souhlasu skutečně soudu v zákonné lhůtě doručil. Ani to však neznamená, že soudní spor končí, a odvoláním se stejně bude zabývat odvolací soud. [celá zpráva]

Neřekl ano ani ne

Zákon totiž výslovně říká, že odvolání vedlejšího účastníka není přípustné pouze v případě, že se hlavní účastník (Svoboda) vzdá práva na odvolání nebo s odvoláním vyjádří nesouhlas. Ani jedno z toho ale politik neučinil. Nejprve vydal souhlas a poté ho stáhl. Tím postavil soud před nečekaný problém, se kterým si neví rady.

„Samozřejmě je to sporné. To si ale budeme muset počkat na verdikt odvolacího soudu. Jestli odvolání souhlasu uzná jako nesouhlas nebo jak se k tomu vyjádří,“ řekla Právu mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová.

„Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových na svém podaném odvolání trvá, neboť důvody, které k tomuto kroku vedly, byly jednoznačně dány ochranou práv a oprávněných zájmů státu,“ sdělil Právu mluvčí úřadu Robert Hurt. Státu by v případě Svobodova úspěchu připadla velká část majetku po Kaprálkové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám