Hlavní obsah

NS potvrdil radnímu Langmajerovi podmínku za smrtelnou nehodu

Praha

Nejvyšší soud potvrdil tříletý podmíněný trest a zákaz pět let řídit automobil pražskému radními Martinu Langmajerovi (ODS). Radní v září roku 2007 jel po strakonické rychlostní silnici a u Mokrovrat na Příbramsku narazil zezadu do vozu v odstavném pruhu. Mladá žena na místě podlehla zraněním, její dcera má dlouhodobé psychické problémy.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Radní Prahy Martin Langmajer odchází od příbramského soudu, kde dostal tříletou podmínku za zavinění smrtelné dopravní nehody.

Článek

Podle soudu Langmajer za jízdy telefonoval a celkově se choval jako nezodpovědný řidič.

Politik v dovolání požadoval, aby Nejvyšší soud zrušil rozsudek a nařídil další projednání případu. Chtěl, aby v novém řízení soudy doplnily jím navrhované důkazy.

Podle mluvčího NS Petra Knötiga ale rozhodnutí středočeských soudů netrpí žádnými vadami, které jim Langmajer vytýká. Radní má nyní ještě teoretickou možnost podat ústavní stížnost. Musel by ale prokázat porušení základních práv.

Původní rozsudek okresního soudu v Příbrami přiřkl Langmajerovi trest dva roky vězení s podmíněným odkladem na tři roky a pět let zákaz řízení všech motorových vozidel.

Byl jsem odsouzen bez důkazů.

"Pan Langmajer se nevěnoval řízení, choval se jako nezodpovědný řidič. Nepřizpůsobil svou rychlost podmínkám, bylo špatné počasí, hustý provoz a podle svědků telefonoval,“ odůvodnila před rokem trest soudkyně Helena Kuthanová.

Radní Langmajer se okamžitě odvolal stejně jako státní zástupkyně. Ta požadovala nepodmíněný trest a chtěla za smrt mladé ženy a vážné následky u dítěte poslat Langmajera do vězení.

"Byl jsem odsouzen bez důkazů,“ mínil Langmajer a rázně odešel od soudu. Verdikt pak potvrdil i Krajský soud v Praze.

Podle obžaloby jsou následky nehody, tedy smrt a těžká újma na zdraví, natolik závažné, že ani po uzavření dohody o narovnání mezi Langmajerem a rodinou poškozené nepřicházelo v úvahu zastavení trestního stíhání. Langmajer už před soudem poškozeným vyplatil dva milióny korun, u příbramského soudu jim nabídl další dva milióny korun.

Protože nešlo o úmyslný trestný čin, nemusel automaticky opustit místo v městské radě. Část opozice přesto jeho rezignaci požadovala. "Nový územní plán je před dokončením, mám teď zahodit několikaletou práci kvůli neúmyslnému trestnému činu? Neudělám to," citovala loni Langmajera média.

Reklama

Výběr článků

Načítám