Hlavní obsah

Správci Facebooku zrušili rasistickou skupinu

Právo, Jakub Troníček

Česká neonacistická skupina na internetové sociální síti Facebook, o které Právo informovalo v pondělí, už neexistuje. Proti stránce plné otevřeně rasistických a xenofobních vzkazů a příspěvků se zvedla na Facebooku vlna odporu a američtí provozovatelé serveru ji na základě stovek žádostí od uživatelů sítě zrušili.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Právě to je často jediná možnost, jak s podobně rasisticky orientovanými stránkami na internetu bojovat, česká policie je zakázat nemůže. Dokazovat, že nezákonný příspěvek napsal skutečně člověk, který je pod ním podepsaný, je totiž takřka nemožné.

„Všechny obdobné servery včetně Facebooku jsou registrované v USA a tamní úřady nám s odkazem na dodatek ústavy o svobodě slova nikdy neposkytnou konkrétní údaje o tom, z jaké adresy a kdy přesně tam byl ten který příspěvek vložen,“ vysvětlil Právu šéf policejního oddělení specializujícího se na internetovou kriminalitu Karel Kuchařík.

Ve skupině s názvem Charta 88 se přitom vykytovaly mimo jiné vzkazy na adresu Romů nebo Židů, za které by normálně mohl jejich autor jít do vězení. „Židé jsou nepochybně rasa, ale nejsou to lidé,“ psalo se např. na zrušené stránce. [celá zpráva]

Policie nicméně v této souvislosti upozornila, že pisatelé podobných příspěvků zcela anonymní nejsou.

„Sice nejsme schopni někoho stíhat přímo za jeho příspěvky na Facebooku, ale to neznamená, že bychom se o to nezajímali,“ uvedl Kuchařík s tím, že poznatky o lidech aktivních na podobných stránkách předávají detektivům, kteří se zaměřují na extremismus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám