Hlavní obsah

Šéf NKÚ má zaplatit pokutu 50 tisíc, rozhodla Sněmovna

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, ada, nig

Poslanci v pátek potvrdili, že šéf Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal má zaplatit 50tisícovou pokutu za to, že poslancům neumožnil kontrolu hospodaření úřadu. Sněmovna se kvůli stížnostem před více než rokem rozhodla zkontrolovat hospodaření NKÚ, dohnal jí to však neumožnil. Nato mu sněmovní kontrolní výbor vyměřil zmíněnou pokutu, proti čemuž se Dohnal odvolal. Reklamaci pak odmítlo v pátek plénum za zavřenými dveřmi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident NKÚ František Dohnal

Článek

Předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM) rozhodnutí Sněmovny oznámil médiím. Předpokládá, že vedoucí kontrolní skupiny Dohnala vyzve, aby Sněmovně předložil podklady a prověrka mohla pokračovat.

"Nefungovali jsme jako Sněmovna, ale jako správní orgán, proto bylo jednání neveřejné,“ vysvětlil novinářům šéf kontrolního výboru Koníček. Dohnal má podle něj nyní čtyři dny na zaplacení pokuty. "Předpokládám, že pan prezident pokutu zaplatí,“ uvedl Koníček.

Doufá také, že prezident NKÚ umožní kontrolu hospodaření jeho úřadu. Ta by měla proběhnout ještě do konce volebního období. Právě kvůli znemožnění kontroly mu výbor udělil pokutu. "Výbor má možnost uložit pokutu opakovaně, až čtyřikrát,“ uvedl Koníček na otázku Práva, jak budou poslanci postupovat, pokud Dohnal jejich zástupce do úřadu opětovně nepustí.

"Nebudu to komentovat, je to věc právníků," řekl Dohnal Právu k rozhodnutí Sněmovny. Podle něj je celá záležitost od počátku nesmyslná. "Využijeme všechny možnosti, abychom tento postup zastavili," uvedl šéf NKÚ.

Kontrolu provede zřejmě až příští Sněmovna

Podle Koníčka pro potvrzení pokuty prezidentu NKÚ hlasovala drtivá většina poslanců, v rozpravě prý na jeho obhajobu nikdo nevystoupil. Dohnal jednání přítomen nebyl.

Místopředseda kontrolního výboru Libor Ježek (ODS) naproti tomu rozhodnutí Sněmovny prozradit nechtěl. "Vzhledem k tomu, že je to ve správním řízení, tak to bylo neveřejné, a tudíž ani nelze potvrdit nebo vyvrátit, jakým způsobem Sněmovna o tomto odvolání rozhodla," řekl Ježek.

Výbor podle něj trvá na tom, že Dohnal porušuje zákon o státní kontrole, protože je povinen kontrolu poslancům umožnit. Poslanci budou v kontrole pokračovat, je ale pravděpodobné, že do voleb už to nestihnou, dodal. Kontrolu tak podle něj zahájí zřejmě až nová Sněmovna po volbách.

Poslanci se hospodařením NKÚ zabývají už déle než rok, od doby, kdy na údajné Dohnalovy chyby v hospodaření upozornilo širší vedení úřadu. Po upozornění kolegia rozhodli poslanci hospodaření NKÚ zkontrolovat, Dohnal ale jejich kontrolu odmítá s tím, že pro ni neexistuje zákonný podklad.

Poslanci loni dokonce najali soukromou firmu, která jim měla při kontrole pomoci, a vytvořili kontrolní skupinu, která se měla na úřad vydat. Dohnal jim ale kontrolu neumožnil a poslanci mu za to udělili pokutu.

Vlček podal na Dohnala trestní oznámení

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) podal na Dohnala trestní oznámení a návrh na zahájení kárného řízení. Dohnal ale koncem března podal ústavní stížnost proti postupu Poslanecké sněmovny a jejího kontrolního výboru. Domáhá se toho, aby mu Sněmovna a výbor přestaly ukládat pokuty a hrozit mu dalšími postihy, pokud nesplní jejich příkazy.

Poslanci v pátek o odvolání proti pokutě jednali na neveřejném zasedání za zavřenými dveřmi. Sněmovní technici vypnuli televizní přenos ze sálu, ve kterém kromě poslanců zůstala jen přesně vymezená skupina sněmovních úředníků. Předseda ústavně právního výboru Marek Benda (ODS) řekl, že naposledy se takto jednalo v září 2006. Poslanci tehdy projednávali zprávu o odposleších politiků.

Reklama

Výběr článků

Načítám