Hlavní obsah

ODS v předvolebním guláši vaří i britské chameleóny

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen plži, mlži, hlavonožci, kočky a psi, ale už i ještěři pomáhají ODS v antikampani proti ČSSD. Jako chameleón se totiž na nejnovějším billboardu s nápisem "Kam vítr, tam plášť" objevil středočeský hejtman a poslanec soc. dem. David Rath.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Billboard s Davidem Rathem coby chameleónem

Článek

Za iniciativou stojí náměstek ministryně zdravotnictví a třetí na kandidátce ODS ve Středočeském kraji Marek Šnajdr, který s Rathem vede již delší dobu mediální bitvu.

Utkají se v květnových volbách, kde Rath ve stejném kraji kandiduje jako dvojka ČSSD.

Na webových stránkách, k nimž se Šnajdr hlásí, jsou pod abecedně řazenými hesly (například nenasyta, soudy, urážky) odkazy na články o hejtmanovi.

„Rath údajně sepisuje encyklopedii českých pravicových politiků. Rozhodl jsem se hejtmana napodobit a zavzpomínat na jeho politickou kariéru prostřednictvím textů, které o něm v posledních letech vyšly na českých internetových serverech,“ zdůvodnil svůj počin Šnajdr.

„Někde jsem (jako například u angažmá Ratha v Liberální straně národně sociální či v ODS v 90. letech) nenašel fungující odkazy a musel si vypomoci jinak,“ doplnil.

Šnajdrovo jméno se ve čtvrtek skloňovalo ve Sněmovně, kde se poslanci dohadovali, zda mu umožní na plénu vystoupit.

Inspirace labouristy

Inspiraci pro svou antikampaň Šnajdr zřejmě hledal v Británii u svých ideologických rivalů, labouristů někdejšího premiéra Tonyho Blaira. Ti totiž na jaře roku 2006 v komunálních volbách použili v antikampani proti šéfovi konzervativců Davidu Cameronovi právě chameleóna.

Labouristé pomocí modrého plaza s červenou cyklistickou helmou (Cameron je totiž vášnivý cyklista) vykreslovali lídra konzervativců jako populistu, který mění své chování a slova, aby se zalíbil okolí.

„Máme tu chameleóna Davea. Vídáme jeho různé podoby – liberální Cameron, Cameron jako nový labourista, zelený Cameron. Může měnit barvu kůže, kdykoli se mu zlíbí, ale do morku kostí je toto politické zvíře konzervativní,“ řekl vicepremiér John Prescott.

Ani humorná antikampaň však labouristům k výhře nad konzervativci ve volbách nepomohla.

Přibude píseň?

Další možností, jak využít chameleóny v kampani, je sáhnout po písničce Karma Chameleon od skupiny Culture Club. V hitu, který v 80. letech vévodil žebříčkům, zpěvák Boy George několikrát za sebou zpívá „I’m a man without conviction“ – tedy „jsem člověk bez přesvědčení“.

Píseň ostatně doplňovala videa labouristů s příhodami chameleóna Davea a letos ji použil pro předvolební kampaň do amerického Senátu republikán Pat Toomey ke kritice svého demokratického rivala Arlena Spectera, jenž po 44 letech přešel od republikánů k demokratům.

Reklama

Výběr článků

Načítám