Hlavní obsah

ČSSD chce další mimořádnou schůzi a na ní Tichého, aby mluvil o Krakatici

– Praha

Sociální demokraté zřejmě navrhnou svolání další mimořádné schůze Sněmovny, na níž by poslanci rozhodli o vládním protikorupčním balíčku a vyslechli bývalého elitního detektiva Karla Tichého, který pracoval na spisu Krakatice o údajném prorůstání zločinu a politiky. Novinářům to ve středu řekl předseda poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý elitní detektiv Karel Tichý ví o propojení politiky a organizovaného zločinu své.

Článek

Sociální demokraté chtějí, aby na sněmovním plénu zazněla výpověď Tichého, který o Krakatici hovořil už před sněmovním bezpečnostním výborem. Výbor, v němž měli při jednání převahu sociální demokraté, vyzval místopředsedu ODS a exministra vnitra Ivana Langera, aby zvážil své postavení ve veřejném životě kvůli Tichého informacích o údajných Langerových vazbách na podsvětí. Langer výzvu výboru odmítl. Tichý je podle něj zaujatý a na vystoupení před poslanci se prý připravoval se šéfem marketingu ČSSD Petrem Dimunem.

Policie Tichého kvůli jeho březnové výpovědi před poslanci sněmovního bezpečnostního výboru vyšetřuje. Bývalý vyšetřovatel zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka, označovaného za šéfa podsvětí, poslancům popisoval jeho vazby na některé politiky. Zmínil při tom například Langera. Ten popřel, že by na Tichého podal trestní oznámení, uvedl ale, že k určitým právním krokům se chystá.

Protikorupční balíček by nemusel projít

Vládní protikorupční balíček, který by měl mimo jiné zavést institut korunního svědka, ve středu Sněmovna poslala do závěrečného schvalování. Není ale jisté, zda ho kvůli rozporům a v čase zbývajícím do voleb přijme.

Sobotka protikorupční balíček označil za prioritu, kterou chce ČSSD do voleb prosadit. Pokud o něm Sněmovna nerozhodne tento pátek, kdy má její nynější schůze skončit, navrhne podle něj ČSSD mimořádné jednání o tomto bodu. Na svolání mimořádné schůze mají poslanci ČSSD dost hlasů. O termínu se ale podle Sobotky ještě bude jednat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám