Hlavní obsah

Hradeckému exhejtmanovi hrozí až 8 let vězení

Právo, Ludmila Žlábková

Vězení v délce dva až osm let hrozí Pavlu Bradíkovi (ODS), bývalému hejtmanovi Královéhradeckého kraje. Spolu s dalšími pěti lidmi, kteří se v minulém volebním období podíleli na vedení kraje, byl minulý týden obviněn z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku. Obvinění proti stíhání podali stížnost.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Protikorupční policie je začala vyšetřovat v souvislosti s nákupem předraženého vnitřního zařízení zrekonstruované budovy krajského úřadu v hodnotě 36 milónů korun. Podle policie se nejedná o atypický nábytek, jak bylo deklarováno, čímž kraji vznikla škoda pět miliónů.

Jména obviněných uvedla ve středu televize Nova. Kromě Bradíka, který je stávajícím krajským zastupitelem, byli obviněni další bývalí radní - Jiří Vambera (dnes krajský zastupitel), starosta Hořic Ivan Doležal, bývalý vicehejtman Rostislav Všetečka (všichni ODS), stávající náměstek hejtmana Helmut Dohnálek (SNK-ED) a tehdejší vedoucí majetkoprávního odboru kraje.

„Kraj nemá k této kauze oficiální zprávy. Zaměstnanci mají o případných obviněních tohoto charakteru informovat, ale směrodatné by pro nás bylo až plnomocné rozhodnutí soudu,“ uvedl mluvčí kraje Imrich Dioszegi a dodal, že obviněná již není krajskou úřednicí, ale stojí v čele krajské akciové společnosti Správa nemovitostí.

Ceny jsem neznal, brání se bývalý hejtman

Na rozdíl od Helmuta Dohnálka, který se k případu odmítl vyslovit a během dne nezvedal telefony, exhejtman Bradík uvedl, že obviněni jsou lidé, kteří byli zúčastnění na mimořádném zasedání krajské rady, kde se nákup nábytku schvaloval.

„Nikdy jsem jmenovitý přehled nábytku a cen neviděl. My jsme odsouhlasili celkovou cenu na vybavení nábytkem interiérů nejen kanceláří, ale i vstupních hal a dalších prostor s atypickým zařízením. Kdo to tehdy přebíral, měl spustit alarm, že ceny jsou vysoké,“ uvedl politik a rozhodně odmítl, že by se jednalo o trestný čin. Argumentoval například tím, že stávající vedení hejtmanství podalo odvolání proti pokutě udělené v případu nákupu nábytku Úřadem pro hospodářskou soutěž (ÚHOS).

„Domnívám se, že v dané situaci sdělené obvinění naopak potvrzuje závěry ÚOHS,“ míní náměstek hejtmana Vladimír Derner (KDU-ČSL), dlouholetý kritik přestavby bývalého pivovaru v krajské sídlo. Celé to je podle něho důsledek nestandardních postupů, zvolených minulým vedením při pořizování budovy krajského úřadu.

„Řekl bych, že se tu v celé nahotě odhalil důvod, proč byla leasingová smlouva utajovaná a myslím, že to bylo ke škodě politiků. Kdyby smlouva byla veřejným dokumentem, tak by si nikdo nedovolil podepsat takový dodatek, jakým byl ten na pořízení nábytku. Je životním zájmem politiků, aby se vše dělo s maximální transparentností. Aby se zabránilo excesům, na něž by mohli později doplatit,“ dodal Derner a připomněl, že například cena věšáku byla nadhodnocena asi desetkrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám