Hlavní obsah

Sněmovnu čeká další schůze, znovu o mateřské či krajském referendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslance čeká v úterý dubnová schůze Sněmovny. Na programu je opět přes 200 bodů, ale dá se očekávat, že zákonodárci mnoho návrhů vyškrtnou, protože již nemohou být do voleb ani teoreticky schváleny. Na pořadu schůze by se měly objevit například prezidentem vetovaný zákon o krajském referendu či novela o DPH umožňující nižší zdanění benefitů. Poslanci budou znovu rozhodovat i o vrácení mateřské na loňskou úroveň. Tuto novelu jim vrátil Senát. Schůzi by tentokrát neměly provázet obstrukce.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jan Fischer ve Sněmovně

Článek

Mezi více než dvěma stovkami bodů návrhu pořadu schůze jsou například vládní návrh a předloha ČSSD na přímou volbu prezidenta, návrh na zmírnění tzv. náhubkového zákona a zdanění náhrad ústavních činitelů.

Poslanci by mohli jednat i o návrhu sociální demokracie na zavedení minimálního výživného, o zrušení anonymních akcií, omezení lobbování a zřízení vysoké školy ve středních Čechách. Na pořadu je i předloha KDU-ČSL, podle níž by byla Praha pro komunální volby jedním obvodem.

ČSSD chce veta přehlasovat ještě dnes

ČSSD ústy svého místopředsedy a šéfa poslaneckého klubu Bohuslava Sobotky avizovala, že se pokusí o přehlasování vet prezidenta i Senátu ještě v úterý.

Lidovci potvrdili, že změnu mateřské na loňskou úroveň znovu podpoří. Odmítavě se však staví k novele loterijního zákona.

"Návrh, který se má hlasovat, si prosadila Asociace provozovatelů kursového sázení, protože to není omezení hazardu a už vůbec ne zpoplatnění hazardu," řekl Cyril Svoboda s tím, že v této podobě jej KDU-ČSL nepodpoří. Vadí jim pozměňovací návrh, že by obce nemohly dál mluvit do umístění heren a hracích terminálů na svém území.

ODS ústy Petra Gandaloviče oznámila, že podpoří vrácení zákona do druhého čtení. Reagovala tak na nesouhlas obcí. Zákon by podle ODS mohl být schválen v květnu.

ODS se k obstrukcím neuchýlí

Strana zároveň nepodpoří žádný další návrh navyšující zadlužení. Neuchýlí se však k obstrukcím. Odmítá však předřazování bodů strany levice a chce přednostně projednat vládní priority.

Přednostní projednání vlastních návrhů naopak prosazuje KSČM. Jedná se třeba o novomanželské půjčky, regulaci nájemného a zrušení stropů plateb pojištění.

Dubnová schůze je posledním zatím naplánovaným řádným zasedáním poslanců před květnovými volbami do dolní komory.

V květnu se poslanci zřejmě sejdou už jen na krátké schůzi, na níž by projednali vetované zákony.

Reklama

Výběr článků

Načítám